Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Liderii Congresului Civic, foști comuniști,…

Liderii Congresului Civic, foști comuniști, cer PG inițierea unei anchete a fenomenului statului captiv începând cu data de 8 august 2009. Aceștia vor alegeri parlamentare anticipate și revizuirea hotărârii CC privind alegerea președintelui prin vot direct

Singura soluție pentru depășirea actualei situații din R. Moldova o reprezintă desfășurarea alegerilor parlamentare anticipate, iar scrutinul prezidențial ar însemna „continuarea capturării statului”, susțin reprezentanții Partidul politic „Partidul Acțiunii Comune Congresul Civic”, fondat de foștii comuniști Mark Tkaciuk, Iurie Muntean și Todua Zurab.

Ei au declarat, în cadrul unui briefing de presă organizat luni, 3 august, că actuala componență a Curții Constituționale (CC) trebuie să revadă urgent hotărârea din 4 martie 2016, prin care s-a decis ca președintele R. Moldova să fie ales prin vot direct, numind-o „neconstituțională și luată sub presiune de corupție”. De asemenea, aceștia consideră că Îanlta Curte ar trebui să califice actualul Parlament ca fiind „nelegitim, nerepezentativ și care acționează în interesele persoanelor fizice”.

Reprezentanții formațiunii solicită Procuraturii Generale să stabilească gradul de responsabilitate a judecătorilor CC care au luat hotărârea din 4 martie 2016, ce a însemnat, potrivit lor, „lovitură anticonstituțională”.

„Aceste așa-numite alegeri (prezidențiale – n.r.) nu se rezumă doar la una dintre crimele regimului lui Plahotniuc contra sistemului de drept, co reprezintă una dintre cele mai însemnate verigi în lanțul multor fărădelegi anterioare și posterioare, care și constituie conținutul infracțiunii numite stat captiv”, a declarat Muntean.

În același timp, ei solicită PG inițierea unei anchete „complexe și atotcuprinzătoare a fenomenului statului captiv începând cu data de 8 august 2009, când pentru, prima dată în istoria Moldovei independente, politicienii, în cazul de față patru lideri de partid din Parlament, și-au permis să împartă organele și instituțiile statului. În acea zi și a fost dat startul procesului de formare și evoluție a fenomenului statului captiv în R. Moldova. Este vorba de anexa secretă la Acordul de constituire a Alianței pentru integrare europeană, semnată de Mihai Ghimpu, Vlad Filat, Serafim Urechean, Marian Lupu”.

Todua Zurab a adăugat că alegerile prezidențiale programate pentru 1 noiembrie „nu sunt adevărate” și că ar trebui să se găsească un deputat care va depune o sesizare la CC în acest sens.

Partidul politic „Partidul Acțiunii Comune Congresul Civic”, creat de foști comuniști, a fost înregistrat oficial la Agenția Servicii Publice la 13 ianuarie.