Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Ion Ceban: „Am inițiat procedura…

Ion Ceban: „Am inițiat procedura de atacare în judecată a Guvernului și Parlamentului privind presiunea financiară”

Sursa: Ion Ceban/Facebook

Primarul general al Chișinăului Ion Ceban a anunțat joi, 4 ianuarie, că a inițiat procedura de atacare în judecată a Guvernului și Parlamentului privind „presiunea financiară pusă pe umerii chișinăuienilor și refuzul de a aloca sau compensa surse financiare necesare”.

Edilul a făcut publice două documente, din 4 ianuarie, adresate Guvernului și Parlamentului. În unul dintre ele, se solicită alocarea a 158 de milioane de lei pentru achitarea sporului lunar de 1 300 de lei pentru circa 7 853 de angajați din autoritățile/instituțiile bugetare finanțate de la bugetul municipal Chișinău.

Totodată, „în vederea elucidării riscului de reducere a capacității financiare în satisfacerea necesităților social-economice ale populației și dezvoltarea municipiului cu cea mai mare populație de locuitori, întru revenirea în câmpul legal și, totodată, neafectarea atragerii investitorilor/proiectelor importante de infrastructură din cauza imposibilității contribuției proprii necesare”, Ion Ceban a solicitat, „în regim de urgență”, alocarea suplimentară din bugetul de stat a sumei de 210,8 milioane de lei pentru anul 2024.

Reprezentanții Guvernului nu au comentat afirmațiile primarului, dar deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) Radu Marian a menționat într-o postarea pe rețelele de socializare că „primăriile din toată țară, cu bugete mult mai modeste, au găsit bani pentru sporul lunar pentru angajați”.

„Vanea, unde-s banii?

Primăriile din toată țară, cu bugete mult mai modeste au găsit bani pentru sporul lunar pentru angajați. Iată că Ivan Ceban, cu 7 miliarde venituri anuale, cere bani de la guvern. Ar trebui să-i fie rușine.

La fel de rușine ar trebui să-i fie pentru că închide grupele prelungite pentru copii și că începând cu anul asta, și azi am aflat, refuză să finanțeze asistenții personali (pentru persoanele cu dizabilități).

Să înceteze electorala și să se apuce de administrat orașul.

Lucruri foarte suspecte se întâmplă la Primăria Chișinău”, a comunicat Radu Marian.

Și ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării Dumitru Alaiba a venit cu o reacție.

„Ivan Ceban se strofolește că va da în judecată guvernul pentru că nu-l duce capul să pună cap la cap un buget al municipiului.

Ivane, bugetul municipiului nu e chir ca bugetul partidului. Aici nu poți face cu donații false de proveniență neclară”, a spus ministrul, făcând referință la o investigație jurnalistică despre donațiile declarate în campania electorală de către partidul Mișcarea Alternativă Națională (MAN).

Bugetul municipiului Chișinău pentru 2024 nu a fost aprobat încă.

Reprezentanții Ministerului Finanțelor au precizat joi, 4 decembrie, că potrivit Legii bugetului de stat pentru anul 2024, volumul transferurilor de la bugetul de stat către bugetul municipal Chișinău înregistrează „o majorare de 81,5 milioane de lei față de anul trecut”.