Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Interpelări la ANI: Reniță cere…

Interpelări la ANI: Reniță cere să fie verificate averile socialiștilor Bolea, Furculiță și Odnostalco

Deputatul Platformei DA Iurie Reniță solicită Autorității Naționale de Integritate (ANI) să inițieze verificarea averilor socialiștilor Corneliu Furculiță, Vasile Bolea și Vladimir Odnostalco, întrucât susține că are „probe concludente despre spălarea de bani din Rusia prin faimoasa filieră Bahamas și utilizarea acestora în campania prezidențială a lui Igor Dodon din anul 2016”.

Parlamentarul menționează că cei trei au împrumutat bani de la SRL „Exclusiv Media”, dar nu au indicat în declarațiile sale de avere și interese personale.

„Dacă cei de la Procuratura Generală nu se grăbesc să dea verdictul (din considerente politice) pe probe incontestabile de implicare a fruntașilor socialiști și a lui Igor Dodon în spălarea de bani, atunci adresăm aceste interpelări și ANI, căreia îi revine obligațiunea, conform responsabilităților legale, să verifice obiectiv și echidistant averile tuturor funcționarilor publici și a celor cu demnitate publică. Prezentăm probe indubitabile de pe originalul documentelor. Considerăm că ANI trebuie să demonstreze, în sfârșit, că este o instituție independentă de factorii politici decizionali, dar dependentă exclusiv de lege și adevăr. Nu le cerem mai mult decât obiectivitate, corectitudine și verticalitate profesională.

Astăzi prezentăm probele și documentele ce-i vizează pe 3 fruntași socialiști – Corneliu Furculiță, Vasile Bolea și Vladimir Odnostalco. În timpul cel mai apropiat vor urmă și alți lideri „integri” PSRM-iști, toți implicați în spălarea a 1,5 milioane de euro din Federația Rusă prin filiera Bahamas”, a notta acesta pe pagina sa de Facebook.

https://www.facebook.com/iure.renita.3/posts/319601552453386

Anterior, jurnaliştii de investigaţie au dezvăluit o schemă prin care la PSRM ajungeau bani din zone off-shore sau de la persoane dubioase. Rise Moldova a scris că PSRM ar fi beneficiat de sponsorizări de milioane de lei, proveniţi dintr-o afacere secretă cu o companie off-shore din Bahamas, conectată la Federaţia Rusă. Compania a făcut un transfer de peste 30 de milioane de lei, iar banii au intrat în Moldova cu câteva luni înainte de prezidenţiale, prin intermediul „Exclusiv Media”. În baza unor contracte de împrumut, milioane de lei au ajuns din această companie la mai multe persoane apropiate partidului şi sponsori ai acestuia. Deşi provine din Bahamas, contractul de împrumut semnat de off-shore şi firma lui Furculiţă a fost redactat în rusă şi engleză, iar toate litigiile provocate de contract sunt reglementate de legislaţia materială şi procesuală a Federaţiei Rus. PSRM a beneficiat constant de donaţii generoase din partea angajaţilor Exclusiv Media. Aceştia au donat, spre exemplu, aproximativ câte 85.000 de lei în cadrul campaniei electorale din 2014.