Instanța respinge contestația PAS privind legalitatea alegerilor în Jora de Mijloc. Tauber:„Justiția iarăși a triumfat” – Ziarul de Gardă
 • Instanța respinge contestația PAS privind legalitatea alegerilor în Jora de Mijloc. Tauber:„Justiția iarăși a triumfat”

  Instanța respinge contestația PAS privind legalitatea alegerilor în Jora de Mijloc. Tauber:„Justiția iarăși a triumfat”
  24 mai 2018 | 18:23

  Judecătoria Orhei a respins astăzi, 24 mai, contestația depusă de Partidul „Acțiune și Solidaritate” (PAS), condus de Maia Sandu, privind legalitatea alegerilor de duminică din Jora de Mijloc, acolo unde a fost aleasă primară, din primul tur, candidata partidului Șor, Marina Tauber. În timpul ședinței de judecată, în fața instanței din Orhei mai mulți susținători ai candidatei lui Ilan Șor au scandat „Marina e cu noi!”. În fața mulțimii a ieșit Marina Tauber care le-a spus că ceea ce se întâmplă în ședință este o farsă politică și a acuzat conducerea PAS că luptă împotriva poporului.

  Partidul „Acțiune și Solidaritate” a depus la 22 mai o contestație de anulare a alegerilor din comuna Jora de Mijloc, principala încălcare invocată în instanță fiind depășirea plafonului de cheltuieli stabilit pentru organizarea scrutinului. Potrivit PAS, Partidul ȘOR a cheltuit cu peste 200 de mii de lei mai mult decât suma prevăzută conform legii, fapt confirmat și de experții Promo-Lex. Totodată, PAS, a semnalat despre coruperea alegătorilor în ziua votării, transportarea organizată a acestora și filmarea ilegală a scrutinului.

  Astăzi, 24 mai, în instanța din Orhei s-au prezentat juristul partidului, Sergiu Litvinenco, și vicepreședintele PAS, Mihai Popușoi. Înainte de începerea ședinței, în fața Judecătoriei s-au adunat mai mulți simpatizanți ai primarei alese care au enunțat discursuri și au afișat panouri cu mesaje de susținere a Marinei Tauber. Afișată în fața mulțimii, Tabuer le-a spus locuitorilor din Jora de Mijloc că toate argumentele PAS privind sumele utilizate în campanie de Partidul Șor ar fi „invenții” și că tot ce s-a discutat în instanță poate fi numit doar „farsă politică”.

  „Ieri a avut loc ședința Comisie Electorale Centrale și Raportul nostru financiar a fost confirmat fără încălcări. Să știți că acesta este un argument de bază a Partidului PAS. Ei se referă anume la capitolul plafonului financiar în contestația lor. În fine, sincer vorbind, se vede că oamenii nu au ce să facă, din păcate. Vreau să vă spun că sunt tare obosită de judecata aceasta, că nu a fost nimic interesant acolo. Ei vorbesc ca politicieni foarte frumos și chiar în cadrul ședinței dl Litvinenco a avut un discurs pregătit, se vede că, parcă a ieșit scenă, dar nu a fost în instanța judecătoriei… Deși vorbesc despre Europa, se vede că este o dovadă concretă că partidul PAS și Maia Sandu n-au niciun repsect față de valorile europene, că una din valorile europene este respect față de alegerea poporului și alegerea oamenilor”, a declarat Tauber.

  Aceasta a acuzat PAS-ul că ar fi un partid de Facebook și că singurul avantaj este că membrii formațiunii știu să vorbească frumos. „Ce a făcut PAS-ul în ultimul timp, măcar o ușă a fost vopsită, măcar un perete a fost vopsit, ceva a fost construit?”, s-a adresat Marina Tauber mulțimii.

  După ce juristul Partidului Șor a anunțat în fața manifestanților că instanța de judecată a respins contestația PAS și a confirmat legalitatea alegerilor locale noi ale primarului din Jora de Mijloc, Tauber a declarat: „Justiția iarăși a triumfat, înseamnă că oamenii, poporul a obținut victoria și împotriva justiției”.

  În ziua alegerilor din 20 mai, curent, Ziarul de Gardă a scris despre faptul că în toate cele patru secții de votare deschise pe teritoriul comunei Jora de Mijloc, raionul Orhei, observatorii și reprezentanții Partidului ȘOR au realizat imagini video și foto ale procesului electoral.

  Constantin Clipa, președintele Consiliului electoral al circumscripției electorale comunale Jora de Mijloc nr. 25/16, a confirmat că în fiecare dintre aceste secții a fost amplasată cel puțin câte o cameră video. Acesta spune că nu știe dacă procesul de vot este înregistrat video continuu de către observatorii Partidului ȘOR, dar a precizat că nu poate interzice acestora să ia imagini deoarece Codul Electoral prevede că observatorii „pot efectua filmări foto şi video cu înştiinţarea preşedintelui organului electoral”.

  Contactată de ZdG, purtătoarea de cuvânt a Partidului ȘOR, Alina Șargu a declarat că s-a decis înregistrarea video „pentru ca procesul electoral să se desfășoare în limita legislației”, însă a evitat să spună ce încălcări au fost identificate și ce sesizări au fost dpeuse privind acestea, invocând că trebuie să consulte mai întâi juriștii partidului.

  Membrul CEC, Iurie Ciocan, a declarat pentru ZdG că observatorii nu au dreptul să filmeze continuu procesul de vot și că filmările în cele patru secții au fost stopate încă în primele ore după deschiderea secțiilor de votare.

  La fotoliul de primar în Jora de Mijloc au aspirat Tauber Marina (Partidul Șor), Morozan Serghei (PSRM), Terenti Lucia (PDM). Învingătoare din primul tur a ieșit Marina Tauber, vicepreședinta Partidului ȘOR și figurantă în raportul companiei Kroll referitor la furtul miliardului.

  Citiți și
  PAS a depus o sesizare privind anularea alegerilor din Jora de Mijloc
  Ne puteți urmări și pe Telegram, unde publicăm investigații și cele mai importante știri ale zilei, dar și pe YouTube, Facebook, Instagram și TikTok.

  Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe www.zdg.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova. Preluarea integrală a materialelor ZdG se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.

 • TRIMITE ȘTIREA TA
  Cunoști o informație de interes public? Trimite-o la ZdG
  FORMULAR

  Abonează-te pentru a fi la curent cu toate noutățile!

  Ziarul de Gardă. Singurul ziar de investigații din Republica Moldova. Abonează-te și tu! Abonează-te

  Ziua Internațională a Studenților: Student din R. Moldova peste hotare vs student străin în R. Moldova

  Tot mai mulți tineri din R. Moldova aleg să studieze la instituții de învățământ superior de peste hotare. Motivele deciziei de a pleca sunt diverse: de la calitatea precară a studiilor la nerecunoașterea diplo…
  Ziua Internațională a Studenților: Student din R. Moldova peste hotare vs student străin în R. Moldova

  VIDEO/ „Împlinesc 17 ani de când citesc Ziarul de Gardă”. De vorbă cu Ion Boțan, fost profesor de limbă și literatură română în comuna Mingir

  Ion Boțan, cititor fidel al Ziarului de Gardă a fost profesor de limbă și literatură română timp de patru decenii în școala din comuna Mingir. S-a născut în comuna Chiperceni, raionul Orhei, iar la Hâncești a v…
  VIDEO/ „Împlinesc 17 ani de când citesc Ziarul de Gardă”. De vorbă cu Ion Boțan, fost profesor de limbă și literatură română în comuna Mingir

  VIDEO/ „În 25 de ani, am asistat doar la distrugerea justiției”. De vorbă cu magistratul Ion Cotea despre un sfert de secol din viața sa

  După un sfert de secol, pe care l-a dedicat sistemului judecătoresc din R. Moldova, magistratul Ion Cotea constată cu regret că în toți acești ani „a asistat doar la distrugerea justiției”. Judecătorul afirmă c…
  VIDEO/ „În 25 de ani, am asistat doar la distrugerea justiției”. De vorbă cu magistratul Ion Cotea despre un sfert de secol din viața sa

  Curtea de Conturi, despre „Termoelectrica”: „se relevă o abordare neconformă asupra procesului de gestionare a datoriilor, imobilizărilor corporale, activelor în curs de execuție și a stocurilor învechite și neutilizate”

  Managementul S.A. „Termoelectrica” este axat preponderent pe activitatea curentă, ceea ce în consecință denotă nesoluționarea unor carențe istorice care afectează administrarea conformă a patrimoniului deținut.
  Curtea de Conturi, despre „Termoelectrica”: „se relevă o abordare neconformă asupra procesului de gestionare a datoriilor, imobilizărilor corporale, activelor în curs de execuție și a stocurilor învechite și neutilizate”

  La USM a fost inaugurat Centrul de Informare a României „Gheorghe Brătianu”

  În ajunul Zilei Naționale a României, Universitatea de Stat din Moldova (USM), cu susținerea financiară a Departamentului pentru Relații cu R. Moldova (DRRM) a inaugurat în cadrul Facultății de Istorie și Filos…
  La USM a fost inaugurat Centrul de Informare a României „Gheorghe Brătianu”