• Instanța respinge contestația PAS privind legalitatea alegerilor în Jora de Mijloc. Tauber:„Justiția iarăși a triumfat”

  Instanța respinge contestația PAS privind legalitatea alegerilor în Jora de Mijloc. Tauber:„Justiția iarăși a triumfat”
  vizualizări
  24 mai 2018 | 18:23

  Judecătoria Orhei a respins astăzi, 24 mai, contestația depusă de Partidul „Acțiune și Solidaritate” (PAS), condus de Maia Sandu, privind legalitatea alegerilor de duminică din Jora de Mijloc, acolo unde a fost aleasă primară, din primul tur, candidata partidului Șor, Marina Tauber. În timpul ședinței de judecată, în fața instanței din Orhei mai mulți susținători ai candidatei lui Ilan Șor au scandat „Marina e cu noi!”. În fața mulțimii a ieșit Marina Tauber care le-a spus că ceea ce se întâmplă în ședință este o farsă politică și a acuzat conducerea PAS că luptă împotriva poporului.

  Partidul „Acțiune și Solidaritate” a depus la 22 mai o contestație de anulare a alegerilor din comuna Jora de Mijloc, principala încălcare invocată în instanță fiind depășirea plafonului de cheltuieli stabilit pentru organizarea scrutinului. Potrivit PAS, Partidul ȘOR a cheltuit cu peste 200 de mii de lei mai mult decât suma prevăzută conform legii, fapt confirmat și de experții Promo-Lex. Totodată, PAS, a semnalat despre coruperea alegătorilor în ziua votării, transportarea organizată a acestora și filmarea ilegală a scrutinului.

  Astăzi, 24 mai, în instanța din Orhei s-au prezentat juristul partidului, Sergiu Litvinenco, și vicepreședintele PAS, Mihai Popușoi. Înainte de începerea ședinței, în fața Judecătoriei s-au adunat mai mulți simpatizanți ai primarei alese care au enunțat discursuri și au afișat panouri cu mesaje de susținere a Marinei Tauber. Afișată în fața mulțimii, Tabuer le-a spus locuitorilor din Jora de Mijloc că toate argumentele PAS privind sumele utilizate în campanie de Partidul Șor ar fi „invenții” și că tot ce s-a discutat în instanță poate fi numit doar „farsă politică”.

  „Ieri a avut loc ședința Comisie Electorale Centrale și Raportul nostru financiar a fost confirmat fără încălcări. Să știți că acesta este un argument de bază a Partidului PAS. Ei se referă anume la capitolul plafonului financiar în contestația lor. În fine, sincer vorbind, se vede că oamenii nu au ce să facă, din păcate. Vreau să vă spun că sunt tare obosită de judecata aceasta, că nu a fost nimic interesant acolo. Ei vorbesc ca politicieni foarte frumos și chiar în cadrul ședinței dl Litvinenco a avut un discurs pregătit, se vede că, parcă a ieșit scenă, dar nu a fost în instanța judecătoriei… Deși vorbesc despre Europa, se vede că este o dovadă concretă că partidul PAS și Maia Sandu n-au niciun repsect față de valorile europene, că una din valorile europene este respect față de alegerea poporului și alegerea oamenilor”, a declarat Tauber.

  Aceasta a acuzat PAS-ul că ar fi un partid de Facebook și că singurul avantaj este că membrii formațiunii știu să vorbească frumos. „Ce a făcut PAS-ul în ultimul timp, măcar o ușă a fost vopsită, măcar un perete a fost vopsit, ceva a fost construit?”, s-a adresat Marina Tauber mulțimii.

  După ce juristul Partidului Șor a anunțat în fața manifestanților că instanța de judecată a respins contestația PAS și a confirmat legalitatea alegerilor locale noi ale primarului din Jora de Mijloc, Tauber a declarat: „Justiția iarăși a triumfat, înseamnă că oamenii, poporul a obținut victoria și împotriva justiției”.

  În ziua alegerilor din 20 mai, curent, Ziarul de Gardă a scris despre faptul că în toate cele patru secții de votare deschise pe teritoriul comunei Jora de Mijloc, raionul Orhei, observatorii și reprezentanții Partidului ȘOR au realizat imagini video și foto ale procesului electoral.

  Constantin Clipa, președintele Consiliului electoral al circumscripției electorale comunale Jora de Mijloc nr. 25/16, a confirmat că în fiecare dintre aceste secții a fost amplasată cel puțin câte o cameră video. Acesta spune că nu știe dacă procesul de vot este înregistrat video continuu de către observatorii Partidului ȘOR, dar a precizat că nu poate interzice acestora să ia imagini deoarece Codul Electoral prevede că observatorii „pot efectua filmări foto şi video cu înştiinţarea preşedintelui organului electoral”.

  Contactată de ZdG, purtătoarea de cuvânt a Partidului ȘOR, Alina Șargu a declarat că s-a decis înregistrarea video „pentru ca procesul electoral să se desfășoare în limita legislației”, însă a evitat să spună ce încălcări au fost identificate și ce sesizări au fost dpeuse privind acestea, invocând că trebuie să consulte mai întâi juriștii partidului.

  Membrul CEC, Iurie Ciocan, a declarat pentru ZdG că observatorii nu au dreptul să filmeze continuu procesul de vot și că filmările în cele patru secții au fost stopate încă în primele ore după deschiderea secțiilor de votare.

  La fotoliul de primar în Jora de Mijloc au aspirat Tauber Marina (Partidul Șor), Morozan Serghei (PSRM), Terenti Lucia (PDM). Învingătoare din primul tur a ieșit Marina Tauber, vicepreședinta Partidului ȘOR și figurantă în raportul companiei Kroll referitor la furtul miliardului.

  Citiți și
  PAS a depus o sesizare privind anularea alegerilor din Jora de Mijloc

  Abonează-te pentru a fi la curent cu toate noutățile!

  Ziarul de Gardă. Singurul ziar de investigații din Republica Moldova. Abonează-te și tu! Abonează-te

  VIDEO/ Noi fragmente în care apar Dodon și Plahotniuc: „Eu tot timpul îi scriu note lui Putin”

  Deputatul Iurie Reniță prezintă noi fragmente în care apare Igor Dodon la întâlnirea din iunie 2019 cu Vlad Plahotniuc și Serghei Iaralov. Potrivit deputatului Lilian Carp, secvențele video s-ar afla la Procura…
  VIDEO/ Noi fragmente în care apar Dodon și Plahotniuc: „Eu tot timpul îi scriu note lui Putin”

  „Evident că voi câștiga al doilea tur, asta în cazul în care nu o fac din primul”. Va participa sau nu Dodon la prezidențiale?

  Cu mai puțin de 6 luni până la expirarea mandului prezidențial, Igor Dodon susține că deocamdată nu a luat o decizie cu privire la înaintarea candidaturii sale pentru un al doilea mandat de președinte al R. Mol…
  „Evident că voi câștiga al doilea tur, asta în cazul în care nu o fac din primul”. Va participa sau nu Dodon la prezidențiale?

  Directorul ANSP, despre anunțul Mitropoliei privind împărtășania: Asumarea de risc le aparține. Punct

  „Este decizia Sinodului Bisericii Ortodoxe a Mitropoliei, este decizia și asumarea de risc care le aparține, noi ne-am expus destul de clar referitor la mai multe ritualuri bisericești. Este decizia care aparți…
  Directorul ANSP, despre anunțul Mitropoliei privind împărtășania: Asumarea de risc le aparține. Punct

  Responsabilii din domeniul sănătății, împotriva organizării Paștelui Blajinilor: „Din păcate, Biserica nu ne-a auzit”

  Responsabilii din domeniul sănătății s-au pronunțat împotriva organizării Paștelui Blajinilor, dar preoții oricum ar fi făcut invers, a anunțat directorul Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, Nicolae Fur…
  Responsabilii din domeniul sănătății, împotriva organizării Paștelui Blajinilor: „Din păcate, Biserica nu ne-a auzit”

  VIDEO/ Mai mulți deputați au venit în Parlament: „Această ședință a fost sabotată de colegii din majoritatea parlamentară”

  Deputații fracțiunilor PAS, Platforma DA, partidul „Șor” și membrii grupului „Pro Moldova” s-au prezentat în plenul Parlamentului chiar dacă la 5 iunie nu a fost programată nicio ședință a Legislativului. Vicep…
  VIDEO/ Mai mulți deputați au venit în Parlament: „Această ședință a fost sabotată de colegii din majoritatea parlamentară”

  VIDEO/ Monica Babuc susține că PDM va vota în a doua lectură Legea cu privire la ONG-uri și va susține toate condiționalitățile impuse de UE pentru acordarea finanțării

  Vicepreședinta Parlamentului, democrata Monica Babuc, a anunțat vineri, 5 iunie, că PDM va vota Legea cu privire la organizațiile necomerciale în lectura a doua, lectură finală. Tot Monica Babuc a declarat că P…
  VIDEO/ Monica Babuc susține că PDM va vota în a doua lectură Legea cu privire la ONG-uri și va susține toate condiționalitățile impuse de UE pentru acordarea finanțării