Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Funcții noi pentru oameni din…

Funcții noi pentru oameni din sistem: soacra șefului CNA, numită secretar de stat în domeniul sănătății publice

Aliona Serbulenco, soacra șefului Centrului Național Anticorupție (CNA) Bogdan Zumbranu, a fost numită astăzi în funcția de secretar de stat în domeniul sănătății publice la Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale. În aceeași ședință a Executivului, din 31 ianuarie 2018, Radu Rebeja a fost instalat în fotoliul de secretar de stat în domeniul tineretului și sportului la Ministerul Educaţiei, Culturii și Cercetării, iar Alisa Pârlog a ocupat postul de secretar de stat în domeniul politicilor/produselor de origine animalieră la Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului. Numirea în funcții a celor trei încheie exercițiul de desemnare a secretarilor de stat în contextul reformei Guvernului implementată de alianța de guvernare condusă de Partidul Democrat din Moldova.

Aliona Serbulenco, soacra lui Bogdan Zumbreanu, a fost, până astăzi, 31 ianuarie, viceministră a Sănătăţii. După ce a fost demisă din această funcție, anulată odată cu reforma Guvernului, ea a fost numită secretar de stat în domeniul sănătății publice.

Aliona Serbulenco a candidat la funcţia de secretar general de stat la Ministerul Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale, dar nu a promovat concursul. Serbulenco este membră a Partidului Democrat din Moldova (PDM). Conform informaţiilor de pe site-ul formaţiunii politice conduse de Vladimir Plahotniuc, Serbulenco face parte din Consiliul Naţional Politic al PDM şi din Organizaţia municipală Chişinău a formaţiunii. În 2013, Serbulenco era prezentată de partid drept şefa Departamentului pentru Sănătate din cadrul formaţiunii.

În 2016, fiind viceministră la Sănătate, a ridicat, lunar, câte 12 mii de lei, iar soţul său, Iurie, a primit de la Medpark câte 33 de mii de lei pe lună. Soţii Serbulenco declară un Volvo XC 90, şase terenuri agricole – donaţie primită încă în 2006. Cei doi locuiesc într-o vilă din Durleşti, cumpărată în 2012, după ce contractaseră un credit de 1,1 milioane de lei, la fel ca şi ginerele lor, de la Victoriabank. Deşi Zumbreanu a obţinut creditul în 2013, cu o rată a dobânzii de 8%, socrii săi, cu un an mai devreme, luau creditul cu o rată a dobânzii de 11%. În 2015, Iurie şi Aliona Serbulenco au mai luat un credit de 8 mii USD cu o rată a dobânzii de 14,55%. Ambele credite urmează a fi rambursate până în 2025.

Despre soacra afiliată politic a lui Bogdan Zumbreanu, ZdG a scris în ediția din 9 noiembrie 2017, atunci când acesta era încă  şef al Direcţiei urmărire penală din cadrul instituției anticorupție. Solicitat atunci să comenteze legăturile „politice”, Bogdan Zumbreanu scria: „Cât priveşte calitatea de membru al PDM a soacrei, Aliona Serbulenco, la 13 august 2015, am depus pe numele directorului CNA şi Procurorului Anticorupţie declaraţia de abţinere, conform Codului de procedură penală şi Legii cu privire la conflictul de interese. Prin decizia directorului CNA din 2 septembrie 2015, pe perioada exercitării de către A. Serbulenco a mandatului de viceministră a Sănătăţii, sarcinile şi responsabilităţile de conducător al organului de urmărire penală al CNA în cauzele în care este vizat într-un mod oarecare sistemul de sănătate au fost redistribuite altui ofiţer de urmărire penală”.

Bogdan Zumbreanu, șeful Direcției urmărire penală a CNA, împreună cu soția sa, Irina, și socrii săi, Iurie și Aliona Serbulenco

Radu Rebeja, noul secretar de stat în domeniul tineretului și sportului la Ministerul Educaţiei, Culturii și Cercetării, este un fost fotbalist internațional moldovean. În 2008 el și-a încheiat cariera de fotbalist și în a devenit vice-președintele Federației Moldovenești de Fotbal. În 2015, a fost consilier al ex-premierului Chiril Gaburici pe problemele de tineret și sport.

Alisa Pârlog  vine în fotoliul de secretar de stat în domeniul politicilor/produselor de origine animalieră din funcția de șefă de catedră la Universitatea Agrară de Stat, universitate condusă până recent de Liviu Volconovici, actualul ministru al Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului.