Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Franța va găzdui în noiembrie…

Franța va găzdui în noiembrie o „conferință de susținere a R. Moldova”, anunță președintele Emmanuel Macron

Sursa foto: Nicu Popescu/ Facebook

Franța va găzdui în noiembrie o „conferință de susținere a Moldovei”, pe fondul conflictului Rusiei din Ucraina, a anunțat vineri, 21 noiembrie, președintele francez Emmanuel Macron, transmite AFP, citată de Agerpres.

Macron a explicat, în finalul summitului european de la Bruxelles, că liderii participanți au „insistat asupra necesitații” de a se „mobiliza pentru a ajuta R. Moldova, care suferă la rândul ei din plin consecințele atacurilor Rusiei împotriva Ucrainei”.

„În acest scop, vom organiza în noiembrie o conferință de susținere a Moldovei”, a spus președintele francez, potrivit sursei citate.

Declarațiile lui Macron pot fi urmărite în video-ul de mai jos, de la minutul 17:35.

În vara anului 2022, președintele Republicii Franceze, Emmanuel Macron, a efectuat o vizită de lucru în R. Moldova. La finalul vizitei, Macron a postat un mesaj în limba română pe pagina sa de Facebook în care a mulțumit poporului R. Moldova și locuitorilor Capitalei pentru primirea călduroasă. Liderul francez a menționat în postarea sa că R. Moldova și Franța au multe lucruri în comun și au multe de făcut împreună.

„Poporului Republicii Moldova, locuitorilor Chișinăului: vă mulțumesc pentru primirea călduroasă. Vom acționa pentru a consolida și mai mult relația dintre Franța și Uniunea Europeană cu Republica Moldova. Avem multe lucruri în comun și multe de făcut împreună! Pe curând”, se arată în mesajul postat de președintele Franței Emmanuel Macron pe pagina sa de Facebook.

La finalul acelei vizite, Chișinăul și Parisul au semnat trei documente oficiale care vor impulsiona relația bilaterală moldo-franceză. Printre documentele semnate se numără Acordul privind activitățile Agenției Franceze de Dezvoltare (AFD), Proparco și Expertise France în R. Moldova. Potrivit Executivului, fondurile oferite de grupul AFD vor fi utilizate pentru finanțarea necesităților de dezvoltare națională a țării noastre.

Agenția Franceză de Dezvoltare este o organizație a Guvernului Franței care finanțează proiecte în țările în curs de dezvoltare. AFD a deschis un birou de reprezentare la Chișinău, în februarie 2022.