Principală  —  IMPORTANTE   —   R. Moldova va putea atrage…

R. Moldova va putea atrage fonduri europene oferite de grupul Agenției Franceze de Dezvoltare. Trei acorduri bilaterale dintre R. Moldova și Franța, semnate la MAEIE

Ministrul de Externe, Nicu Popescu, și ministra pentru Europa și Afacerile Externe a Franței, Catherine Colonna, au semnat miercuri, 15 iunie, la Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE), trei documente oficiale care vor impulsiona relația bilaterală moldo-franceză. Printre documentele semnate se numără Acordul privind activitățile Agenției Franceze de Dezvoltare (AFD), Proparco și Expertise France în R. Moldova. Potrivit Executivului, fondurile oferite de grupul AFD vor fi utilizate pentru finanțarea necesităților de dezvoltare națională a țării noastre.

Potrivit unei note informative a Guvernului, anul trecut, AFD a primit mandat pentru a acorda asistență de dezvoltare R. Moldova, prin instrumente de finanțare și expertiză tehnică. Astfel, Agenția va sprijini proiecte de dezvoltare în domenii, precum reîmpădurirea și irigarea, modernizarea sistemelor de alimentare cu apă și a sistemelor de canalizare, interconexiunile electrice și eficiența energetică a clădirilor.

„AFD va sprijini programele de reformă prin împrumuturi investiționale, finanțarea studiilor de fezabilitate, investiții în fondurile de investiții și finanțarea sectorului privat”, anunță Guvernul într-un comunicat.

De asemenea, reprezentanții Guvernului R. Moldova și Guvernul Republicii Franceze, au semnat Convenția cu privire la evitarea dublei impuneri și prevenirea evaziunii fiscale și contractul de credit de 15 milioane de euro din partea Agenției Franceze de Dezvoltare (AFD) pentru țara noastră.

AFD este o organizație a Guvernului Franței care finanțează proiecte în țările în curs de dezvoltare. AFD a deschis un birou de reprezentare la Chișinău, în februarie 2022.