• Fracțiunea PAS sesizează CC pe modificările la Legea medicamentelor

  Fracțiunea PAS sesizează CC pe modificările la Legea medicamentelor
  de
  13 ianuarie 2021 | 09:36

  Fracțiunea PAS a depus o sesizare la Curtea Constituțională prin care solicită controlul constituționalității în raport cu modificările la Legea cu privire la medicamente, promovate de majoritatea ȘOR-PSRM. Vicepreședintele PAS, deputatul Dan Perciun atenționează cu privire la riscurile majore asupra sănătății populației și asupra integrității sistemului farmaceutic, precum și la consecințele directe care duc la scumpirea medicamentelor și dispariția medicamentelor compensate din farmacii.

  „Am contestat liberalizarea prețului la medicamentele eliberate fără prescripție medicală și reducerea dramatică a adaosului comercial la medicamentele compensate. Liberalizarea prețului va duce la scumpirea medicamentelor, iar reducerea drastică a adaosului comercial la medicamentele compensate, fără nici un fel de analiză de impact, deși sună bine, riscă să descurajeze, în special farmaciile mici, să le mai comercializeze. Oamenii vor plăti mai mult pentru medicamente gen paracetamol, iar medicamentele compensate nu vor putea fi găsite în farmaciiˮ, spune deputatul.

  Autorul sesizării precizează că legea a fost adoptată cu  încălcarea principiului legalității, separației puterilor în stat, precum și cu  nesocotirea rolului constituțional al Parlamentului, al Guvernului, dar și celui  al Curții Constituționale.

  „Ocrotirea sănătății populației constituie un domeniu de importanță vitală și de interes public deosebit, care obligă statul să ia măsuri pentru  asigurarea viabilității, modernizării și dezvoltării lui, iar răspunderea pentru  garantarea dreptului cetățenilor la ocrotirea sănătății şi la asistență medicală,  în ultimă instanță, revine statului.

  „Medicamentele reprezintă un element important în profilaxia, diagnosticul şi tratamentul diferitelor boli, iar dezvoltarea coordonată a  sectorului farmaceutic, precum şi importanța socială a acestuia, este una din  problemele prioritare ale ocrotirii sănătății, din care motiv cadrul normativ în  domeniu reglementează întreg sistemul farmaceutic, inclusiv în partea  privind elaborarea, testarea, autorizarea, fabricarea, distribuirea şi utilizarea  rațională a medicamentelor, precum şi a legislației în domeniul  medicamentelor şi activității farmaceuticeˮ, se arată în textul sesizării.

  Dan Perciun s-a referit și la demersul Comunității academice a Facultății de Farmacie a Universității de Stat de  Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” şi al Asociației Farmaciștilor din Republica Moldova prin care se exprimă profunda îngrijorare față de modificările cadrului legislativ ce reglementează activitatea farmaceutică, și care, în opinia specialiștilor în domeniu, reprezintă o subminare a sistemului farmaceutic prin discreditarea farmaciștilor și prin  dorința de a scoate de sub control acest domeniu atât de specific. Mai mult, specialiștii indică că legile aprobate recent sunt în contradicție atât cu cadrul legislativ al sistemului de sănătate din Republica Moldova, cât  și cu cel internațional, inclusiv din Uniunea Europeană și țările CSI.

  Parlamentarul spune că o  farmacie comunitară și filiala acesteia pentru desfășurarea activității  farmaceutice trebuie să corespundă cu strictețe cerințelor, serviciile să fie prestate de cadre farmaceutice, să dispună de spațiu, dotare, licență, aviz  sanitar, certificat de acreditare etc. Cele enumerate nu pot fi  asigurate într-o „unitate mobilă farmaceutică”, sau prin intermediul  „farmaciilor virtuale” (prin internet), „magazine” și „farmacii ambulante” care  vor avea, cu regret, un efect invers, în unele cazuri cu consecințe foarte grave  asupra sănătății consumatorilor de medicamente.

  Printre argumentele de neconstituționalitate invocate sunt și:

  – falsificarea procesului-verbal al  Comisiei de profil pentru lectura a II-a;

  – încălcări grave de procedură în adoptarea legii: amendamentul cu modificările sesizate nu a fost avizat repetat în fond de către Guvern și de Direcția juridică  a Parlamentului și nici nu a obținut avizul Centrului Național Anticorupție. Mai mult, se constată și lipsa analizei impactului de reglementare, procedură obligatorie pentru a asigura principiul previzibilității și a evalua impactului noilor reglementări asupra activității de întreprinzător, a respectării drepturilor și intereselor întreprinzătorilor și ale statului etc.

  – încălcarea gravă a principiului liberei concurențe, prin faptul că legea contestată exceptează unitățile mobile de mai  multe obligații legale.

  – încălcarea art.131  alin. (6) din Constituție prin care se stipulează că nici o cheltuială bugetară nu poate fi aprobată fără stabilirea sursei de finanțare.  Or, modificarea plafonului adaosului comercial la medicamente compensate atrage după sine schimbarea cheltuielilor suportate de către  Compania Naţională de Asigurări în Medicină pentru asigurarea accesului  populației la medicamente și implicit afectează bugetul public național.

  În concluzie, autorul sesizării constată că prevederile contestate vor avea consecințe negative în executarea obligației statului de a asigura dreptul la  sănătate al cetățenilor, garantat de Constituție și solicită Curții Constituționale declararea legii contestate drept neconstituțională.

  La 4 ianuarie curent, Curtea Constituțională a decis suspendarea modificărilor efectuate de coaliția neformală PSRM-Șor-Pentru Moldova și 2 deputați neafiliați la Legea Medicamentelor. Sesizarea a fost depusă de deputații PDM, iar Curtea a luat în considerare argumentele lor ce țin de modificările articolul „Catalogul național de prețuri” și până la examinarea în fond, acțiunea acestuia în redacție nouă va fi suspendată.

  Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe www.zdg.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova. Preluarea integrală a materialelor ZdG se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.

 • TRIMITE ȘTIREA TA
  Cunoști o informație de interes public? Trimite-o la ZdG
  FORMULAR

  Abonează-te pentru a fi la curent cu toate noutățile!

  Ziarul de Gardă. Singurul ziar de investigații din Republica Moldova. Abonează-te și tu! Abonează-te

  VIDEO/ „În 25 de ani, am asistat doar la distrugerea justiției”. De vorbă cu magistratul Ion Cotea despre un sfert de secol din viața sa

  După un sfert de secol, pe care l-a dedicat sistemului judecătoresc din R. Moldova, magistratul Ion Cotea constată cu regret că în toți acești ani „a asistat doar la distrugerea justiției”. Judecătorul afirmă c…
  VIDEO/ „În 25 de ani, am asistat doar la distrugerea justiției”. De vorbă cu magistratul Ion Cotea despre un sfert de secol din viața sa

  +377 cazuri de infectare cu COVID-19. Sunt internați 2245 pacienți confirmați cu infecția COVID-19, dintre care 227 în stare extrem de gravă

  Alte 377 cazuri noi de infectare cu COVID-19 au fost confirmate astăzi în R. Moldova. Numărul total teste efectuate – 3146, dintre care 2868 primare și 278 repetate. Bilanțul cazurilor de COVID-19 în țara noast…
  +377 cazuri de infectare cu COVID-19. Sunt internați 2245 pacienți confirmați cu infecția COVID-19, dintre care 227 în stare extrem de gravă

  Nagacevschi: „Ați scăpat de Guvernul Chicu, de mâine prețul la benzină plus 1,6 lei”. Expert: „Cele mai urâte lucruri pe piața petrolieră s-au petrecut în aprilie-iunie, 2020”

  După anunțul de scumpire a carburanților cu 6-10%, ministrul Justiției, Fadei Nagacevschi a venit cu un comentariu în care spune ironic – „țara răsuflă mai ușor, ați scăpat de Guvernul Chicu, de mâine pre…
  Nagacevschi: „Ați scăpat de Guvernul Chicu, de mâine prețul la benzină plus 1,6 lei”. Expert: „Cele mai urâte lucruri pe piața petrolieră s-au petrecut în aprilie-iunie, 2020”

  Indemnizația unică la naștere. Care sunt condițiile de accesare a prestației

  Indemnizația unică acordată la nașterea copilului este un suport financiar acordat de stat familiilor cu copii domiciliate pe teritoriul R. Moldova. Această prestație socială se stabilește mamei, iar în cazul d…
  Indemnizația unică la naștere. Care sunt condițiile de accesare a prestației

  Rusia: Jurnaliștilor li s-a interzis să filmeze sosirea lui Navalny la aeroport. Acesta revine de la Berlin

  Aeroportul Vnukovo, unde liderul opoziției ruse, Alexei Navalny urmează să ajungă de la Berlin pe 17 ianuarie, a refuzat posibilitatea filmării acestui eveniment. Răspunsul serviciului de presă Vnukovo a fost p…
  Rusia: Jurnaliștilor li s-a interzis să filmeze sosirea lui Navalny la aeroport. Acesta revine de la Berlin

  VIDEO/ Premierul României s-a vaccinat împotriva COVID-19

  Premierul României, Florin Cîţu s-a vaccinat anti-COVID-19, sâmbătă, 16 ianuarie 2021, public. Premierului i-a fost administrat vaccinul contra COVID-19 la Centrul din cadrul Spitalului Universitar de Urgenţă M…
  VIDEO/ Premierul României s-a vaccinat împotriva COVID-19