Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Fost judecător al Curții Constituționale:…

Fost judecător al Curții Constituționale: Decizia este una inteligentă

Decizia Curții Constituționale (CC) este una inteligentă, care va permite evitarea mai multor probleme pe plan juridic și politic, consideră Nicolae Osmochescu, doctor în drept și fost judecător al CC.

„Da, au fost declarate neconstituționale prevederile din 2000 privind alegerea președintelui de către Parlament. Motivul este că modificările au fost introduse în Constituție fără avizul Curții Constituționale. Este foarte bine. Decizia asta a scos o mulțime de probleme de importanță majoră, pe plan juridic, politic. De fapt, toți cereau, mai devreme sau mai târziu, alegerea președintelui prin vot direct. S-au organizat referendumuri și s-au adunat semnături. Acum Parlamentul nu va avea ce să facă, președinele va fi ales în mod direct. Printr-o decizie foarte inteligentă s-au anulat toate problemele și s-a trecut la sistemul de până atunci.”, consideră Nicolae Osmochescu.

Nicolae Osmochescu afirmă că, Curtea Constituțională nu poate emite hotărâri din oficiu, de aceea era nevoie de o astfel de sesizare mai devreme. „Acum o să revină la procedura care funcționa până la 2000. Urmează anunțarea alegerilor, înaintarea candidaturilor, înregistrarea, verificare, anunțarea datei alegerii și campania electorală.” Expertul spune că este corect ca Nicolae Timofti  să asigure interimatul până când următorul președinte va depune jurământul.

Precizăm că astăzi Cur­tea Con­sti­tu­țio­nală a decis că pre­șe­din­tele sta­tu­lui va fi ales de către popor. Asta după ce, judecătorii au examinat o sesizare depusă de un grup de deputați PLDM care au contestat medificările la Legea Supremă din 2000.