Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Motivarea impunităţii lui Valeriu Guma

Motivarea impunităţii lui Valeriu Guma

Judecătorii Curţii de Apel Chişinău, Ghenadie Lîsîi, Iurie Iordan şi Silvia Vrabii au menţinut decizia Judecătoriei Buiucani, prin care fostul deputat Valeriu Guma a scăpat de închisoare. Decizia magistraţilor de la Apel este definitivă şi irevocabilă. Procurorii susţin că după ce vor citi motivarea ei, o vor ataca cu recurs în anulare la Curtea Supremă de Justiţie. Pentru ca acest recurs să prindă contur, este însă nevoie ca el să fie semnat de procurorul general al R. Moldova, singurul care poate semna un asemenea act.

La doar trei săptămâni de la pronunţarea încheierii primei instanţe, prin care Ghenadie Pavliuc, judecător de instrucţie la Judecătoria Buiucani, decidea suspendarea executării pedepsei cu închisoare pe numele ex-deputatului Valeriu Guma, emisă de organele de drept din România, judecătorii de la Curtea de Apel (CA) Chişinău au recidivat. La prima şedinţă de pe dosar programată, aceştia au respins demersul procurorilor Secţiei control al executării pedepselor şi locurilor de detenţie şi au menţinut încheierea emisă de Ghenadie Pavliuc. Magistraţii care l-au salvat pe Valeriu Guma de închisoare sunt Ghenadie Lîsîi, Silvia Vrabii şi Iurie Iordan.

Familia şi starea de sănătate, motivele suspendării pedepsei

Pe site-ul Judecătoriei Buiucani, nici la peste trei săptămâni de la încheierea emisă de Ghenadie Pavliuc, aceasta nu a fost făcută publică, deşi legea obligă magistratul să facă acest lucru. Am găsit însă, prin intermediul CA Chişinău, încheierea motivată a judecătorului Pavliuc. Aceasta conţine mai multe trimiteri la legislaţie, inclusiv internaţională, însă magistratul îşi bazează decizia de a suspenda executarea pedepsei cu închisoare emisă anterior pe numele lui Guma prin faptul că „este posibilă corectarea şi reeducarea lui Guma fără izolarea de societate cu aplicarea art. 90, prin care pedeapsa este suspendată condiţionat”. Judecătorul şi-a mai motivat soluţia prin faptul că Valeriu Guma, „fiind căsătorit, are loc de trai, la întreţinere un copil minor, totodată, fiind diagnosticat cu o afecţiune care se califică ca fiind gravă, iar concluzia consiliului medical din iunie 2015 indică asupra faptului imposibilităţii tratamentului în locurile de detenţie”. Guma, conform motivării lui Pavliuc, a susţinut în faţa judecătorului că starea sănătăţii sale este precară şi că diagnosticul ce i s-a stabilit nu îi permite să se afle în detenţie.

În prima instanţă, procurorul Igor Balmuş a declarat însă că în acest dosar nu pot fi aplicate prevederile art. 90 din Codul Penal al R. Moldova, aplicate ulterior de Pavliuc. Acesta însă a menţionat că „referitor la argumentele procurorului precum că prevederile art. 90 nu sunt aplicabile situaţiei date, instanţa de judecată crede că au un caracter pripit”.

548-guma-judecatoriMinisterul Justiţiei nu s-a prezentat la proces

În recursul lor, procurorii au precizat că motivarea instanţei de respingere a argumentelor expuse de procuror în şedinţa din prima instanţă ca fiind „unele pripite” sunt „improprii şi declarative”. Suntem în prezenţa unei revizuiri ilegale şi neîntemeiate a condamnării, prin care se încalcă prevederile Convenţiei”. Procurorii au cerut reţinerea lui Guma din sala de judecată. Judecătorii Ghenadie Lîsîi, Silvia Vrabii şi Iurie Iordan au respins însă acest recurs. Vitalie Bordea, şeful Secţiei control al executării pedepselor şi locurilor de detenţie din cadrul Procuraturii Generale (PG), care s-a arătat total surprins de decizia judecătorilor, precizând că ar fi, de fapt, o premieră, când R. Moldova intervine în pedeapsa aplicată de un alt stat, ne-a spus că, după ce va avea motivarea deciziei judecătorilor de la CA Chişinău, va putea ataca decizia cu un recurs în anulare, la Curtea Supremă de Justiţie, care însă se depune, conform legii, doar cu aprobarea procurorului general al R. Moldova.

Precizăm că reprezentantul Ministerului Justiţiei, instituţie care a revenit Partidului Democrat, partid din care a făcut parte şi Valeriu Guma, nu a fost prezent în şedinţa de marţi, 15 decembrie, pe motiv că persoana responsabilă de caz ar fi fost plecată în deplasare, iar o alta, pentru a reprezenta interesele Ministerului, nu a fost delegată. Nici condamnatul Valeriu Guma nu s-a prezentat în şedinţa de judecată. Avocaţii săi, Iurie Tabarcea şi Iulian Balan, au solicitat examinarea cazului în lipsa clientului, pe motiv că acesta ar fi internat în spital. Avocaţii au calificat decizia judecătorului Pavliuc drept una legală, care ar respecta prevederile art. 558, 559 ale Codului de Procedură Penală. Avocaţii au invocat prevederile art. 92 ale „Tratatului între R. Moldova şi România privind asistenţa juridică în materie civilă şi penală”, care stipulează adaptarea deciziilor pronunţate de instanţele de judecată străine la normele procesual penale ale statului. „Instanţa de fond a menţinut hotărârea instituţiei din România în aceeaşi formă şi în aceiaşi termeni”, susţin avocaţii. Apărarea a refuzat să ofere declaraţii şi să comenteze starea de sănătate a lui Valeriu Guma, afirmând că a prezentat magistraţilor certificatul medical al clientului.

548-guma2Judecătorii care l-au salvat pe Guma

Cei trei judecători de la CA Chişinău care au pus practic punctul final în dosarul Guma activează în sistemul judecătoresc de cel puţin 10 ani. Cel mai vechi este Ghenadie Lîsîi, judecător din 1996, iar la CA Chişinău este din 2005. Iniţial, Lîsîi a fost lăcătuş. Conform Hotărârii nr. 133/11 din 20 decembrie 2013 a Colegiului de Evaluare a Performanţelor Judecătorilor, există trei hotărâri în care figurează judecătorul Ghenadie Lîsîi, care au fost obiect de examinare la Curtea Europeană şi în urma cărora R. Moldova a fost condamnată.

Iurie Iordan este judecător din 2001, fiind din 2008 la CA Chişinău. Anterior, ZdG scria că Iordan, până a ajunge la CA, a fost respins, în noiembrie 2006, de Vladimir Voronin, care era pe atunci preşedinte. „Activând în calitate de judecător, s-a manifestat ca o persoană care posedă cunoştinţe medii, poate fi influenţată în luarea deciziilor, nu dă dovadă de sârguinţă şi perseverenţă, nu se bucură de stimă şi autoritate, pune interesele personale mai presus de obligaţiile funcţionale, este orgolios şi încalcă în mod brutal normele de etică profesională”, se arată în actul preşedintelui. Ulterior însă, Iordan, care respinge catalogările preşedintelui Voronin, a ajuns totuşi la CA Chişinău.

Silvia Vrabii este magistrată din 2006, iar din 2014 a fost promovată la CA Chişinău după lichidarea Curţii de Apel Bender, catalogată o instituţie coruptă. Vrabii a fost unul dintre puţinii magistraţi ai acelei instanţe care a fost păstrat în sistem. Conform site-ului magistrat.md, în anii 90, aceasta a fost profesoară, iar ulterior, translatoare la Procuratura din Anenii Noi. A intrat la facultatea de drept la 22 de ani. Până în 2006 a fost procuror.

Acest articol este realizat în cadrul proiectului „Consolidarea Statului de drept şi asigurarea transparenţei sistemului judecătoresc”, implementat de către A.O. “Juriştii pentru drepturile omului” cu suportul Civil Rights Defenders şi National Endowment for Democracy, care nu influenţează în niciun fel subiectul şi conţinutul investigaţiilor publicate.