Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Expert despre activitatea Parlamentului în…

Expert despre activitatea Parlamentului în 2017: „anexă pentru unele grupuri de interese”

În 2017, fracțiunile politice din Parlament au înaintat 170 de inițiative legislative. Cea mai activă la acest capitol a fost fracțiunea Partidului Democrat din Moldova (PDM), cea care în 2017 a devenit și cea mai numeroasă din Parlament, după ce 16 deputați au părăsit partidele pe listele cărora au fost aleși și au aderat la PDM. Într-un comunicat de presă, Parlamentul prezintă informația statistică privind activitatea Legislativului în anul precedent. Solicitat să analizeze activitatea deputaților, Veaceslav Berbeca, expert în politică la IDIS Viitorul, susține că eficiența legislativului nu poate fi măsurată în numărul mare de inițiative legislative și că multe legi adoptate în 2017 au caracter controversat, care nu fac decât să sugereze că „Parlamentul este un fel de anexă pentru unele grupuri de interese”.

Sursa: parlament.md
Cele mai multe proiecte a prezentat deputata democrată Raisa Apolschii – 31 la număr. 7 inițiative a avut -deputata comunistă Oxana Domenti, care și-a depus mandatul de deputat în decembrie anul trecut, iar 6 proiecte au fost înregistrate de deputatul socialist Adrian Lebedinschi.

Deputații au avut 147 luări de cuvânt, în plenul Parlamentului,  pe marginea proiectelor de acte legislative. 33 dintre acestea au fost rostite de deputatul liberal-democrat Iurie Țap, 9 – de deputatul communist Oleg Reidman, iar câte 6  au avut deputata democrată Valentina Stratan și vicepreședintele Legislativului, Valeriu Ghilețchi.

Solicitat de ZdG, Veaceslav Berbeca, expert în politică la IDIS Viitorul, susține că eficiența unui Legislativ nu poate fi determinată prin sumarea numărului de acte adoptate, a numărului comisiilor formate sau a luărilor de cuvânt, ci prin analiza rezultatului final al acțiunilor deputaților, al schimbărilor în sensul democrației și soluționării problemelor cetățenilor.

„Atunci când vorbim despre activitatea Parlamentului, probabil mai puțin ar trebui să atragem atenția la numărul de acte normative, de legi sau de hotărâri care au fost adoptate. Mai importantă este, în opinia mea, calitatea legilor care au fost adoptate sau a reformelor care au fost inițiate. Atunci când Parlamentul adoptă foarte multe legi, unele dintre ele controversate, cu un caracter dubios, evident, deputații se descalifică. Respectiv, atunci când legile pe care le adoptă servesc unor interese de grup, putem constata că munca deputaților lasă loc pentru interpretări. Cred că în 2017 au fost astfel de inițiative care, într-un fel, pun în umbră activitatea deputaților prin felul în care au adoptat anumite subiecte”, susține Veaceslav Berbeca.

„Sunt critic în privința legii care a schimbat sistemul electoral din R. Moldova. Cred că este un pas înapoi și nu contribuie la dezvoltarea democrației în R. Moldova. Aceeași opinie o am și referitor la proiectul de lege care încă nu este la faza finală de adoptare, cel referitor la cetățenia contra bani. Sunt aspecte care pun în umbră activitatea legislativului. Sunt încă foarte multe chestii care mă fac să mă gândesc că Parlamentul este un fel de anexă pentru unele grupuri de interese”, concluzionează expertul.