Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Dorin Drăguțanu anunță că a…

Dorin Drăguțanu anunță că a „stins” creditul cu o dobândă de doar 0,5% luat de la BNM. Cadastru: Imobilul încă este pus în gaj

Dorin Drăguțanu, fostul guvernator al Băncii Naționale a Moldovei (BNM), înlocuit la începutul lunii aprilie cu Sergiu Cioclea, anunță, în declarația sa cu privire la venituri și proprietate că achitat integral creditul cu o dobândă preferențială de doar 0,5%, luat chiar de la BNM în anul 2011, și despre care ZdG scria anul trecut. La Cadastru însă, informația despre faptul că imobilul familiei Drăguțanu este pus în gaj pentru creditul de 850 mii de lei încă este activă. 

Citiți și: „DRESORII” LEULUI: Afacerile, casele de lux şi creditele preferenţiale de la Banca Naţională

Dorin Drăguțanu, fostul guvernator al BNM scrie 508-casa-dragutanu-(2)în declarația sa cu privire la venituri și proprietate pe anul 2015 că a avut anul trecut un venit din salariu de 990 mii de lei, adică aproximativ 82,5 mii de lei pe lună, cu aproape 10 mii de lei mai mare față de anul 2014 . În 2015, Otilia Drăguțanu, soția guvernatorului a avut un salariu de 182 mii de lei din administrarea firmei Anodilia SRL, deţi­nă­toa­rea bran­du­ri­lor Ber­li­zzo Group, care implică Ber­li­zzo Transla­tions (birou de tra­du­ceri), Ber­li­zzo Events (orga­ni­za­rea eve­ni­men­te­lor) şi Com­mu­ni­ca­tions Bou­ti­que (con­sul­tanţă şi ser­vi­cii de rela­ţii publice). Această firmă le-a adus soților Drăguțanu și dividende de 541 mii de lei (suma brută) anul trecut.

O parte din dividendele obținute de familia licitatii anodiliaDrăguțanu de la firma Anodilia SRL se datorează și contractelor pe care firma le-a câștigat, anul trecut, cu instituții ale statului. Astfel, SRL-ul a obținut puțin peste 3 milioane de lei din organizarea de evenimente pentru Organizația de Atragere a Investițiilor și promovarea Exportului din R. Moldova, instituția publică din cadrul Ministerului Economiei. Anii trecuți, firma a obținut și alte contracte cu statul.

În declarația pe anul 2015, Dorin Drăguțanu declară casa din str. Roguleni, despre care am scris anterior, dar și un automobil, Wolkswagen Tiguan, fabricat și procurat prin leasing în 2012, dar și cele cinci firme, declarate și în anii trecuți:  Anodilia SRL , Conviot SRL, Mandot SRL, Otidia SRL și Caro Travel SRL. Totodată, acesta indică un credit în valoare 200 mii de lei, înregistrat pe numele Otiliei Drăguțanu.

În declarația din 2015, Dorin Drăguțanu nu mai face ipotecareferire la creditul preferențial, luat de acesta în februarie 2011 de la BNM, cu o dobândă de doar 0,5%, semn că l-a stins înainte de termen. Din decla­ra­ţiile de avere precedente, cre­di­tul tre­buie ram­bu­r­sat până în octom­brie 2016. Regulamentele BNM îi obligă însă pe angajații care iau credite preferențiale să returneze banii atunci când pleacă din cadrul instituției.

Datele de la Cadastru arată însă că imobilul familiei Drăguțanu încă este gajat pentru acel credit obținut de la BNM. Informația demonstrează faptul că, sau creditul încă nu a fost, totuși stins, sau că proprietarii încă nu au fost la Cadastru pentru a scoate imobilul din gaj, deși au rabursat integral acel credit.

Dorin Drăguțanu nu a răspuns la apelurile ZdG pentru a clarifica situația. Anterior însă, reprezentanții BNM confirmau faptul că Dorin Drăguțanu va rambursa creditul înainte de a pleca din funcție.

UPDATE: Reprezentanții BNM confirmă faptul că Dorin Drăguțanu nu mai are datorii către instituție. Oficialii Băncii susțin că imobilul încă este gajat pentru că ex-guvernatorul nu a avut timp pentru a se prezenta la Cadastru pentru a radia informația.