Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Donald Tusk: „E nevoie să…

Donald Tusk: „E nevoie să redăm încrederea investitorilor şi donatorilor, dar mai ales încrederea cetăţenilor”

Donald Tusk, preşedintele Consiliului European, s-a aflat, pe 28 aprilie, la Chişinău, într-o vizită de două zile, unde s-a întâlnit cu mai mulţi oficiali la nivelul Preşedinţiei, Parlamentului şi Guvernului, dar şi cu lideri politici.

Vizita lui Tusk a fost ocazionată de împlinirea, pe 27 aprilie, a unui an de la liberalizarea regimului de vize cu UE pentru cetăţenii R. Moldova, dar şi de pregătirile pentru Summit-ul Parteneriatului Estic de la Riga, preconizat pentru ultima decadă a lunii mai, pentru care Chişinăul se angajase vara trecută să depună cererea de ţară-candidat la UE şi la care, între timp, după alegerile din 30 noiembrie, a renunţat. Cel puţin, o declaraţie, în acest sens, a foat făcută, acum două săptămâni, de ministra de Externe şi Integrare Europeană, Natalia Gherman.

În conferinţele de presă, susţinute după întrevederile cu oficialii de la Chişinău, Donald Tusk a spus că UE va continua să sprijine aspiraţiile europene ale R. Moldova şi a îndemnat Chişinăul să continue reformele. Vorbind la Chişinău în prezenţa preşedintelui Nicolae Timofti, la o conferinţă de presă, Tusk a numit R. Moldova „un asociat-cheie al UE” şi a salutat creşterea schimburilor comerciale bilaterale în ultimul an, dar, a adăugat el, mai rămân de făcut multe „pentru schimbări reale” în R. Moldova, inclusiv în reforma justiţiei şi combaterea corupţiei. El a mai precizat că „criza băncilor” ar trebui monitorizată cu mare atenţie în continuare. „E nevoie să redăm încrederea investitorilor şi donatorilor, dar mai ales încrederea cetăţenilor”, a spus Tusk, citat de Europa Liberă. Oficialul european a promis că UE va ajuta în continuare Moldova în contextul instabilităţii regionale cauzate de criza din Ucraina.

În cadrul întrevederi cu oficialul european, şeful statului a vorbit despre primele rezultate obţinute în urma liberalizării regimului de vize cu UE. „Primele rezultate de pe urma aplicării acordului se întrevăd deja. I-am spus domnului Tusk cât de importantă este decizia de a aboli vizele pentru cetăţenii moldoveni”, a declarat Nicolae Timofti. Potrivit lui, beneficiile integrării europene trebuie să aparţină moldovenilor. Timofti vrea ca modernizarea instituţiilor publice să se deruleze cu succes în R. Moldova.

„Contăm în continuare pe sprijinul UE pentru subiectele promovate de R. Moldova către UE”, menţionează Timofti.

„În cadrul discuţiei cu şeful statului, am vorbit despre beneficiile Acordului de Asociere pentru ţara dumneavoastră. Pentru a face schimbarea reală, este nevoie de a avea domenii prioritare de acţiune”, a specificat Tusk.

Oficialul european a menţionat că reformele sunt dureroase şi că este greu să le implementezi, dar că acesteasunt necesare.

Tusk a mai subliniat că sporirea volumului de exporturi a R. Moldova pe piaţa UE reprezintă o oportunitate care ar trebui exploatată.

Donald Tusk susţine că UE mizează pe parteneriatul cu R. Moldova şi acordă o atenţie deosebită rezolvării conflictului transnistrean. „Am discutat despre reformarea sistemului judiciar şi despre combaterea corupţiei, care trebuie să devină priorităţi pentru ţara dumneavoastră, precum şi rezolvarea crizei bancare în timpul apropiat”, a menţionat Tusk după întrevederea cu premierul Chiril Gaburici.

„Eforturile de consolidare a parcursului european şi de modernizare a R. Moldova vor fi susţinute în continuare de UE”, a accentuat preşedintele Consiliului European.

RdG