Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Dodon susține că SIS-ul știa…

Dodon susține că SIS-ul știa orice mișcare făcută de premierul Maia Sandu: „Am primit detalii despre întâlnirea cu Rothschild”. SIS-ul dezminte

Președintele R. Moldova, Igor Dodon, susține că Serviciul de Informații și Securitate (SIS) i-a oferit informații detaliate despre întrevederea dintre fostul premier Maia Sandu, fostul ministru al Economiei, Vadim Brânzan și omul de afaceri Nathaniel Rothschild. Declarațiile au fost făcute de Dodon, în cadrul unei emisiuni TV de la postul NTV Moldova. Între timp, responsabilii de la Serviciul de Informații și Securitate au emis o notă prin care dezmint declarațiile făcute de Igor Dodon și afirmă că activitatea fostului premier nu a fost urmărită de instituție.

Potrivit lui Dodon, din informațiile obținute de SIS și transmise lui, în cadrul întrevederii fostul premier Maia Sandu i-ar fi dat asigurări omului de afaceri Nathaniel Rothschild că aeroportul Internațional Chișinău va fi în continuare administrat de compania deținută de Rothschild.

„Ei au înțeles că există riscuri în instanțe de judecată. Nathaniel Rothschild a înțeles că în curand va apărea încă un aeroport, însă proiectul de concesionare prevedea anume acest monopol.

Nathaniel Rothschild s-a întâlnit cu premierul Maia Sandu și ministrul Economiei Vadim Brânzan. Eu am primit informații detaliate de la SIS unde ei s-au întâlnit, despre ce anume au discutat și în genere toate detaliile despre întrevedere. Foarte interesantă întrevedere, foarte interesant cu ce ei s-au ocupat și unde s-au întâlnit. Foarte interesant este de ce anume după întrevederea cu Maia Sandu, Rothschild a declarat că este de acord. Au vorbit despre garanții pentru Rothschild”, a declarat Dodon.

În urma declarațiilor făcute de Dodon, precum că SIS-ul i-ar fi oferit detalii despre întrevederea fostului premier Maia Sandu cu omului de afaceri Nathaniel Rothschild, „SIS-ul respinge cu fermitate afirmațiile apărute în spațiul public referitoare la implicarea instituţiei în presupusele măsuri speciale de investigaţie efectuate în privinţa ex-premierului Maia Sandu”.

Nota emisă de SIS:

„Serviciul de Informaţii şi Securitate respinge cu fermitate afirmațiile apărute în spațiul public referitoare la implicarea instituţiei în presupusele măsuri speciale de investigaţie efectuate în privinţa ex-premierului Maia Sandu.

Totodată, facem un apel către mass-media de a evita insinuările şi interpretările privind realizarea de către instituţie a unor activităţi ilegale.

Reiterăm că, SIS în activitatea sa acționează în strictă conformitate cu prevederile legale, cu respectarea drepturilor şi libertăţilor persoanei”.

Tot în cadrul emisiunii de la NTV, Dodon a declarat că Rothschild „când ar fi înțeles că trebuie să facă investiții, iar Maia Sandu a plecat și este altă conducere deja, iar această conducere vrea să întoarcă aeroportul statului și vrea să mai deschidă un aeroport, a renunțat la aeroport”.

„Când a înțeles ce se întâmplă, a zis să-l ia înapoi, pentru ce lui îi trebuie asta”, a spus Dodon.

Dodon mai spune că noul proprietar a făcut parte din grupul Șor atunci când aeroportul a ajuns în gestiunea fostului primar de Orhei, Ilan Șor.

„Astăzi aflăm că apare un nou investitor rus care preia drepturile lui Rothschild. Acest investitor, a făcut parte încă de la început din această schemă a lui Șor. Deci asta nu înseamnă că aeroportul a fost transmis investitorului rus ci că a fost reîntors de fapt înapoi lui Șor.

Acest investitor are probleme în Rusia și a depus actele aici pentru a obține cetățenia R. Moldova”, a mai declarat Dodon.

Pe 19 august curent, fostul premier Maia Sandu și fostul ministru al Economiei, Vadim Brânzan au avut o întrevedere cu investitorul srăin Nathaniel Rothschild, unde, potrivit lor, au fost informaţi că deja a fost semnat un contract de cumpărare directă a 95 la sută din acţiunile Avia Invest.

Deocamdata nu este clar la solicitarea cui, activitatea fostului premier Maia Sandu ar fi fost urmărită de către Serviciul de Informații și Securitate (SIS), așa cum declară președintele R. Moldova Igor Dodon. , iar informațiile adunate au fost transmise lui.

Compania „Avia-Invest”, care administrează Aeroportul Internațional Chișinău, a confirmat luni, 23 decembrie, că NR Investment Limited a cedat controlul asupra companiei „Komaksavia Airport Invest” Ltd, care deține 95% din „Avia-Invest”. Totodată, aceștia mai spun că omul de afaceri din Rusia, Andrei Goncearenko, este beneficiar al companiei „Komaksavia Airport Invest” Ltd.

În septembrie curent, cabinetul de miniștri condus de Maia Sandu a abrogat hotărârile de Guvern cu privire la concesionarea Aeroportului Internațional Chișinău. Ulterior, Agenția Proprietății Publice (APP) a depus o cerere de chemare în judecată împotriva companiei „Avia Invest”, care administrează Aeroportul Chișinău. În timp ce primele persoane în stat au declarat în mai multe rânduri că își doresc declararea nulității contractului din 2013 prin care au fost concesionate activele aflate în gestiunea Î.S. „Aeroportul Internațional Chișinău”, cauza civilă de chemare în judecată se plimbă de la instanță la alta, iar autoritățile nu au o explicație clară a motivului tergiversării acestei cauze.