Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Deputații socialiști Vasile Bolea și…

Deputații socialiști Vasile Bolea și Vlad Batrâncea, surprinși duminică în UTA Găgăuzia, acolo unde au loc alegerile pentru funcția de bașcan

Colaj ZdG. Sursa foto: Captură ecran/Nokta

Deputații socialiști Vasile Bolea și Vlad Batrâncea au fost surprinși duminică în UTA Găgăuzia, acolo unde au loc alegerile pentru funcția de bașcan. Jurnaliștii Nokta i-au întrebat pe aleșii poporului care este scopul aflării acestora în preajma unor secții de votare. Vasile Bolea a spus că a intrat într-o secție de votare doar ca „să se uite”, iar Vlad Batrâncea a menționat că se află la Comrat pentru a monitoriza desfășurarea corectă a alegerilor.

Jurnaliștii Nokta l-au surprins pe socialistul Vasile Bolea în timp ce ieșea din secția de votare din localitatea Chirsova. Întrebat despre ce face la secția de votare în timpul alegerilor și dacă făcea campanie electorală, acesta a spus a intrat acolo „doar ca să se uite” și că a vorbit cu oamenii despre cât de greu au trecut peste iarnă.

Tot jurnaliștii de la Nokta l-au surprins la Comrat pe socialistul Vlad Batrâncea. Potrivit deputatului, el și echipa sa sunt prezenți la Comrat în calitate de „observatori electorali”, pentru a monitoriza desfășurarea corectă a alegerilor.

„Au loc alegeri, iar noi monitorizăm desfășurarea corectă a acestora, ca să nu existe încălicări. Este foarte important ca oamenii să-și poată exercita fără presiuni dreptul la vot”, a spus Batrâncea.

Deputatul socialist Vasile Bolea conduce stafful de campanie al deputatului Adunării Populare a Găgăuziei, Victor Petrov, care candidează pentru funcția de bașcan, în timp ce Partidul Socialiștilor din R. Moldova și-a anunțat susținerea pentru candidatului independent la funcția de bașcan, Grigore Uzun.

Potrivit datelor Comisiei Electorale Centrale a Găgăuziei, 37 157de alegători, din cei aproximativ 92 de mii de cetățeni cu drept de vot, au mers până la această oră la secțiile de votare pentru a-și alege bașcanul.

Locuitorii Unității Teritorial-Administrative Găgăuzia (UTA Găgăuzia) își aleg pe 30 aprilie bașcanul. Secțiile de votare, 65 la număr, au fost deschise la ora 7:00, în 26 de localități, și vor fi închise la ora 21:00. Cei 92 516 cetățeni cu drept de vot urmează să aleagă între opt candidați înregistrați în cursa electorală. Pentru ca alegerile să fie considerate valabile, la urne trebuie să se prezinte nu mai puțin de 50% din alegătorii înscriși pe liste.

Potrivit Comisiei Electorale Centrale (CEC) a Găgăuziei, în cursa de guvernator al regiunii au fost înscriși opt candidați. Aceștia sunt: deputatul Adunării Populare a Găgăuziei, Nicolai Dudoglo, fostul deputat din Găgăuzia, Grigorii Uzun, fostul guvernator al Găgăuziei, Mihail Formuzal, deputatul independent al Adunării Populare din Găgăuzia, Victor Petrov, ambasadorul R. Moldova în Turcia, Dumitru Croitor, fostul deputat în Adunarea Populară a Găgăuziei, Serghei Cernev, candidata Partidului Șor, Evghenia Guțul, și candidatul independent, Serghei Cimpoieș.

În competiția pentru voturile alegătorilor din UTA Găgăuzia se află candidați care au ocupat anterior această funcție, dar și foști deputați în Parlamentul R. Moldova, un ex-primar, un ambasador și un om de afaceri. Un singur candidat este pe lista unui partid politic, iar alți doi au susținerea unui partid și a unui deputat.

Alegeri în UTA Găgăuzia. Detalii despre cei opt candidați și averile acestora