Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Locuitorii din Găgăuzia își aleg…

Locuitorii din Găgăuzia își aleg astăzi bașcanul: La urnele de vot sunt așteptați peste 90 de mii de alegători

Foto: Sandu Tarlev

Locuitorii Unității Teritorial-Administrative Găgăuzia (UTA Găgăuzia) sunt așteptați astăzi, 30 aprilie, la urnele de vot pentru a-și alege bașcanul. Secțiile de votare, 65 la număr, au fost deschise la ora 7:00, în 26 de localități, și vor fi închise la ora 21:00. Cei 92 516 cetățeni cu drept de vot urmează să aleagă între opt candidați înregistrați în cursa electorală. Pentru ca alegerile să fie considerate valabile, la urne trebuie să se prezinte nu mai puțin de 50% din alegătorii înscriși pe liste.

Comisia Electorală Centrală a Găgăuziei a tipărit pentru aceste alegeri peste 93 de mii de buletine de vot, dintre care aproximativ câte trei mii în limba română și găgăuză, și peste 86 de mii în limba rusă.

Potrivit Comisiei Electorale Centrale (CEC) a Găgăuziei, în cursa de guvernator al regiunii au fost înscriși opt candidați. Aceștia sunt: deputatul Adunării Populare a Găgăuziei, Nicolai Dudoglo, fostul deputat din Găgăuzia, Grigorii Uzun, fostul guvernator al Găgăuziei, Mihail Formuzal, deputatul independent al Adunării Populare din Găgăuzia, Victor Petrov, ambasadorul R. Moldova în Turcia, Dumitru Croitor, fostul deputat în Adunarea Populară a Găgăuziei, Serghei Cernev, candidata Partidului Șor, Evghenia Guțul, și candidatul independent, Serghei Cimpoieș.

În competiția pentru voturile alegătorilor din UTA Găgăuzia se află candidați care au ocupat anterior această funcție, dar și foști deputați în Parlamentul R. Moldova, un ex-primar, un ambasador și un om de afaceri. Un singur candidat este pe lista unui partid politic, iar alți doi au susținerea unui partid și a unui deputat.

Actualul bașcan al UTA Găgăuzia Irina Vlah care a câștigat alegerile în 2015 și 2019 nu mai este eligibilă pentru un al treilea mandat.

Tot în această duminică în regiune au loc alegeri în două circumscripții pentru Adunarea Populară a Găgăuziei. În acest sens au fost tipărite 5 314 buletine de vot.

Comisia Electorală Centrală a R. Moldova a acreditat 75 de observatori internaționali pentru monitorizarea alegerilor Bașcanului UTA Găgăuzia și a alegerilor parțiale pentru Adunarea Populară a UTA Găgăuzia din 30 aprilie 2023.

Potrivit legii privind statutul juridic special al Găgăuziei (Gagauz-Yeri), guvernatorul (başkanul) este persoana oficială supremă a Găgăuziei. Lui i se subordonează toate autoritățile administrației publice ale Găgăuziei. Guvernatorul este ales prin vot universal, egal, direct, secret şi liber exprimat pentru un mandat de 4 ani, pe bază alternativă. Acesta trebuie să fie cetățean al R. Moldova care a împlinit vârsta de 35 de ani şi posedă limba găgăuză.

Alegeri în UTA Găgăuzia. Detalii despre cei opt candidați și averile acestora