Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Deputat: „Cetățenia română – instrument…

Deputat: „Cetățenia română – instrument de protecție juridică a românilor din afara granițelor”

Deputatul Partidului Mișcarea Populară (PMP) Constantin Codreanu, ales în circumscripția electorală nr. 43 pentru cetățenii români cu domiciliul şi reşedinţa în afara țării, urmează să organizeze duminică, 11 iunie, al doilea atelier legislativ în vederea definitivării avanproiectului de modificare și completare a legii nr. 21/1991 a cetățeniei române. Atelierul va avea loc începând cu ora 10:00, în Sala cu cămin a Uniunii Scriitorilor din Moldova (strada 31 august 1989, nr. 98).

„Organizăm a doua ediție a atelierului legislativ dedicat întocmirii unui proiect atotcuprinzător care să deblocheze situația în care se află toți românii indiferent de vârstă, din R. Moldova și Ucraina, sau etnicii români din comunitățile istorice din jurul granițelor și Balcani. Modificările și completările propuse de către Ministerul Justiției reprezintă o soluție de etapă, însă nu simplifică procedurile de dobândire a cetățeniei române în cazul persoanelor care aparțin filonului cultural și lingvistic românesc, indiferent de originea lor etnică. În momentul de față, avem o lege și o propunere de modificare și completare a acestei legi, ambele euroconforme, dar în continuare deficitare întrucât nu acoperă suficient interesul național legitim și principiul constituțional al dreptății. Pentru eliminarea carențelor și viciilor conceptuale de care suferă Legea cetățeniei române vor fi necesare noi completări și modificări, altele decât cele propuse de Ministerul Justiției. Prin aprobarea proiectului pe care îl propunem, acordarea cetățeniei române va deveni un proces care nu va mai lăsa loc de interpretări”, susține  deputatul PMP.

Parlamentarul român a mai transmis că, deși susține modificările și completările propuse de Ministerul Justiției, proiect ce trebuie să intre cât mai repede posibil în procedură legislativă și să fie adoptat în regim de urgență, regretă profund faptul că propunerea s-a materializat doar după amenințări repetate cu proteste.

Președintele Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării a precizat de asemenea că, pentru rațiuni de celeritate, dată fiind situația de urgență, cu totul excepțională a zecilor de mii de minori ajunși peste noapte „non-cetățeni”, proiectul de lege elaborat de Ministerul Justiției trebuie să fie adoptat de Guvern în forma unei Ordonanțe de Urgență, sens în care invită Guvernul să acționeze rapid.