Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Delegația OSCE, într-o vizită de…

Delegația OSCE, într-o vizită de lucru în R. Moldova în ziua protestelor

La două zile de la adoptarea rezoluției privind retragerea trupelor militare ruse din regiunea transnistreană, o delegație a Adunării Parlamentare a Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (AP OSCE), cu rol de mediator în conflictul transnistrean, va efectua o vizită de lucru în R. Moldova, în perioada 24 – 28 iunie curent. Vizita delegației corespunde cu ziua în care s-au anunțat proteste de amploare în Piața Marii Adunări Naționale.

Din componența delegației conduse de președintele AP OSCE George Tsereteli (Georgia), membrul Grupului AP OSCE pentru Moldova fac parte secretarul general al AP OSCE, Roberto Montella (Italia) și consilierul președintelui AP OSCE, Loic Poulain.

Membrii delegației vor efectua o vizită în orașul Tiraspol. OSCE fiind parte din formatul „5+2” (R. Moldova, Transnistria, Ucraina, Rusia, OSCE, SUA și UE), care pune accent pe reglementarea conflictului din regiunea transnistreană.  Vizita delegației are loc după ce Adunarea Generală a ONU a examinat la 22 iunie, proiectul rezoluției înaintate de R. Moldova „Retragerea completă și necondiționată a forțelor militare străine de pe teritoriul Republicii Moldova”. Rezoluția a primit votul a 64 de state, 83 s-au abținut, iar 15 au votat contra.

Oficialii vor avea o întrevedere cu șeful delegației Parlamentului Republicii Moldova la AP OSCE, Sergiu Sîrbu și membrii delegației. De asemenea, vor discuta cu vicepreședintele Comisiei securitate națională, apărare și ordine publică, Eugen Carpov.

Agenda vizitei mai include întrevederi cu președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, prim-ministrul Pavel Filip, viceprim-ministrul pentru reintegrare Cristina Lesnic, ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene Tudor Ulianovschi, precum și discuții cu reprezentanții comunității internaționale.

Ultima vizită a Grupului AP OSCE pentru Moldova la Chişinău a avut loc în martie 2017.

Organizația  pentru Securitate și Cooperare în Europa este o organizație internațională fondată în 1975, care întrunește 57 de state, R. Moldova fiind membră din 1992. Pe lângă rolul de mediator în conflictul transnistrean, OSCE asistă la democratizarea societății moldovenești. 

Astăzi, 24 iunie, Liderul PPDA, Andrei Năstase, și președinta PAS, Maia Sandu, au anunțat un protest de amploare în Piața Marii Adunări Naționale după ce mandatul de primar general al mun. Chișinău nu a fost validat de Judecătoria Chișinău și Curtea de Apel Chișinău.

Foto simbol: ipinst.org