Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Declarația Consiliului Marii Adunări Naţionale

Declarația Consiliului Marii Adunări Naţionale

Consiliul Marii Adunări Naționale a trimis o declarație prin care se arată dezamăgiți de situația politică, socială și economică din R. Moldova: „După 8 ani de dictatură comunistă în frunte cu Voronin, cetăţenii R. Moldova au ieşit în stradă în aprilie, 2009, pentru a scoate din captivitate instituţiile fundamentale ale statului.

Presiunea străzii a fost factorul determinant care a dus la înlăturarea regimului comunist – acel regim care nu mai putea fi lăsat să guverneze. Cu părere de rău, guvernarea lui Voronin nu numai că nu a înţeles mesajul cetăţenilor, dar a mai şi declanşat o ofensivă nocturnă împotriva protestatarilor, care s-a soldat cu victime omeneşti. Tinerii care au protestat au fost ridicaţi din cămine şi judecaţi de către torţionari în comisariate.

Astăzi istoria se repetă, dar mult mai tragic. Cei care au venit la putere după 2009 s-au ascuns în spatele paravanului european şi au pus mâna pe Parlament, Guvern şi Instituțiile de Drept și de Reglementare. Situaţia a degradat astfel încât, conform Raportului Competitivității Globale, R. Moldova este pe ultimul loc în lume la capitolul încrederii în Justiţie și pe primul loc al corupţiei şi sărăciei. Nu doar cetăţenii simt acest calvar al oligarhiei, ci şi partenerii internaţionali, care vorbesc cu text deschis despre colapsul R. Moldova.

Detonatorul protestelor stradale non-stop a fost furtul unui miliard de dolari din banii publici. Cetăţenii nu au mai putut suporta batjocura şi au ieşit la protest cu sutele de mii. Ca şi în 2009, cei de la guvernare nu acceptă dialogul şi eliberarea instituţiilor statului. O astfel de atitudine duce doar la tensionarea situaţiei. Mai mult decât atât, modul în care a fost instituit Guvernul oferă dreptul cetăţenilor la proteste şi revoltă. Toate au o limită!

În pofida faptului că protestele organizate de către Consiliul Marii Adunări Naţionale și reprezentanții segmentelor sociale aderente la mișcarea protestatară, inclusiv sub egida Forumului Civic din 20 ianuarie 2016, au avut în permanență un caracter paşnic, iar oligarhia ignoră în mod ostentativ revendicările populare și rezoluțiile Forumului Civic, instituțiile coercitive continuă intimidarea, persecutarea și urmărirea penală a protestatarilor, precum și inventarea unor prejudicii materiale create de aceștia.

În același timp, crimele comise de așa-zisa guvernare pro-europeană, furtul zecilor de miliarde de lei din rezervele naționale, din bugetul de stat și fondurile întreprinderilor economice strategice, spălările a zeci de miliarde de dolari prin justiția și băncile moldovenești, rămân neinvestigate, prejudiciile – nerecuperate, iar beneficiarii finali ai acestor crime se află în libertate.

Pornind de la cele expuse, având în vedere nesoluționarea până în prezent a revendicărilor Forumului Civic din 29 ianuarie 2016, inclusiv cea privind eliberarea imediată a deținuților politici din grupul Petrenco, încetarea persecuțiilor și a urmăririi penale a protestatarilor,

DECLARĂM:
Consiliul Marii Adunări Naţionale îşi asumă reponsabilitatea pentru protestele organizate sub egida sa şi face apel către instituţiile statului să înceteze imediat persecuțiile și urmărirea penală a protestatarilor, eliberarea imediată a deținuților politici și neadmiterea pe viitor a provocărilor, atât din partea instituțiilor coercitive ale statului, cât și din partea celor nestatale, paramilitare, controlate de oligarhul Vladimir Plahotniuc”, scrie în declarația CMAN.