Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   „Decizii importante”, luate de Consiliul…

„Decizii importante”, luate de Consiliul Republican al PSRM: ex-președintele Igor Dodon revine la conducerea partidului

Partidul Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM) anunță că Consiliul Republican al partidului a votat mai multe „decizii importante”. Astfel, fostul președinte al R. Moldova Igor Dodon, care este învinuit de comiterea infracțiunii de corupere pasivă și organizarea și acceptarea finanțării partidului politic din partea unei „organizații criminale”, a fost desemnat în calitate de secretar executiv al PSRM, a cărui președinte de onoare a fost din decembrie 2021.

Potrivit unui comunicat de presă al partidului politic, luni, 10 aprilie, a avut loc ședința Consiliului Republican al PSRM, iar Vlad Batrîncea, secretarul executiv al PSRM „a propus modificări în componența nominală a Comitetului Executiv – organul colegial de conducere a formațiunii, prin înlocuirea poziției sale cu Igor Dodon”.

„Totodată, Consiliul Republican a decis ca Vlad Batrîncea să fie înaintat în calitate de președinte al fracțiunii parlamentare a BCS, iar Zinaida Greceanîi să fie aleasă în funcția de președinte de onoare a PSRM. Tot astăzi, în prezenta membrilor Consiliului Republican, Comitetul Executiv a decis desemnarea lui Igor Dodon în calitate de secretar executiv al PSRM”, se arată în comunicatul formațiunii.

Consiliul Republican a ales în ianuarie 2022 componența organului de conducere al PSRM, din care au făcut parte: Vlad Batrîncea, Olga Cebotari, Grigore Novac, Adela Răileanu, Maxim Lebedinschi.

În conformitate cu noul statut adoptat atunci, Comitetul Executiv este organul colegial de conducere al partidului pentru un mandat de patru ani. La rândul său, Comitetul Executiv l-a ales pe Vlad Batrîncea în calitate de secretar executiv al PSRM.

În decembrie 2021, fostul lider al socialiștilor, Igor Dodon, fusese ales președinte de onoare al formațiunii. Atunci, într-o notă emisă de socialiști se menționa că „delegaţii Congresului au adoptat Statutul Partidului Socialiştilor într-o nouă redacţie, în care sunt indicate modificările în structura şi atribuţiile noii conduceri a PSRM”.

Astfel, era exclusă funcţia de preşedinte al partidului, atribuţiile acestuia fiind transmise organului central al formaţiunii – Comitetului Executiv, care este desemnat de către Consiliul Republican al PSRM pe un termen de 4 ani. Din numărul membrilor Comitetului Executiv este ales secretarul executiv pe un termen de un an.

La 18 octombrie 2021, socialistul Igor Dodon a anunțat că a renunțat la mandatul de deputat în Legislativul de la Chișinău, tot atunci declarând că a propus formațiunii din care face parte ca funcția de președinte al PSRM să nu mai existe.