Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   De ce deputații din Parlament…

De ce deputații din Parlament evită să vorbească despre Șevciuk?

Deputații din Parlament au respins astăzi, 13 iulie, pentru a doua oară, solicitarea deputaților Partidului Liberal Democrat din Moldova (PLDM) privind audierea directorului SIS, Mihai Bălan, și a vicepremierului pentru reintegrare, Gheorghe Bălan, în legătură cu presupusa aflare la Chișinău a fostului lider separatist de la Tiraspol,Evgheni Șevciuk și a soției sale, Nina Ștanski.

 „Solicităm în mod repetat audierea directorului SIS şi a vicepremierului în legătură cu plimbările lui Şevciuk prin Chişinău. Pentru cei din stânga Nistrului noi suntem persoana non grata, nu putem să trecem Nistrul, pe când ei se plimbă bine mersi prin Chişinău, fără ca cineva să încerce să-i întrebe de ce. Cetăţenii trebuie să cunoască cine-i protejează pe cei care au avut o atitudine duşmănoasă faţă de autorităţile constituţionale ale R. Moldova şi au supus umilinţelor profesorii, părinţii, elevii din instituţiile de învăţământ cu predare în limba română”, a declarat deputatul Tudor Deliu.

Cu toate acestea, solicitarea deputatului nu a fost susținută de plenul Parlamentului. Mai mult, Dumitru Diacov, președintele de onoare al Partidului Democrat (PDM), a declarat că de această problemă ar trebui să se ocupe instituțiile specializate, dar nu Parlamentul.

„Autoritățile din R. Moldova s-au expus deja referitor la cazul dl Șevciuk. Vă asigur că situația este ținută sub control de către autoritățile specializate, care știu absolut tot ce se întâmplă”, a subliniat Andrian Candu, președintele Parlamentului, în cadrul unui briefing.

„Este evident că cineva de la Chișinău este cointeresat ca acest subiect să nu fie discutat în public și să nu știm nimic despre locul aflării lui Șevciuk. Totodată, era de la început clar că această solicitare a liberal-democraților nu are să fie susținută, pentru că vine din partea partidului de opoziție… Consider că acest caz este unul foarte interesant pentru Serviciile Secrete de la noi, dar și pentru cetățenii R. Moldova. Acest interes este totalmente justificat, mai ales că este vorba despre un fost lider separatist care se exprima și acționa mereu împotriva R. Moldova. Tăcerea autorităților de la Chișinău este un fel de ofensă pentru cetățeni, pentru că protejează un separatist care a făcut o serie de acțiuni condamnabile, demne de codul penal… Cred că acest caz va fi mușamalizat și nu vom afla nimic”, a opinat Anatol Țăranu, analist politic.

La sfârșitul lunii trecute, fostul lider al regiunii transnistrene a anunțat într-o postare pe Facebook că s-ar fi refugiat în dreapta Nistrului, după ce, la 28 iunie, așa numitul „Parlament” de la Tiraspol, la insistenţa procurorului general din stânga Nistrului, Anatolii Gureţkii, a decis să-i scoată imunitatea și să pornească pe numele lui Șevciuk mai multe desare penale pentru furtul banilor publici în proporţii deosebit de mari.   Potrivit lui Şevciuk, aceste dosare penale reprezintă o provocare, iar proprietarul holdingului Sheriff i-ar fi comandat asasinarea, motiv pentru care s-a refugiat la Chişinău.