Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   CV-ul și averea ex-ministrului decorat…

CV-ul și averea ex-ministrului decorat astăzi de Igor Dodon

Astăzi, Igor Dodon a oferit distincții de stat mai multor persoane, între acestea și lui Dmitrii Todoroglo, ex-ministru al Agriculturii şi Industriei Alimentare. 

Todoroglo s-a născut 25 noiembrie 1944  în satul Chiriet-Lunga, UTA Găgăuzia. Acesta și-a  făcut studiile la Institutul Agricol din Chişinău, Şcoala superioară de partid din Rostov și este de profesie agronom. A activat ca economist, lucrător în organele de partid şi ale administraţiei publice locale, viceprim-ministru al R. Moldova, ministru al Agriculturii şi Industriei Prelucrătoare.

Activitatea sa parlamentară include: din 1995-2001 – deputat în Parlament, preşedinte al Comisiei pentru agricultură, industria prelucrătoare, ecologie şi dezvoltare rurală. Din  6 martie 2005 – deputat în Parlament, vicepreşedinte al acestei Comisii. Din septembrie 2009 – preşedinte al Comisiei agricultură şi industrie alimentară. După alegerile din aprilie 2005, Todoroglo a fost ales ca deputat în Parlamentul Republicii Moldova, pe listele Partidului Comuniștilor din R. Moldova.

În ultima declarație de avere, din anul 2015, Todoroglo indică un salariu de baza de peste 12.400 de lei de la Secretariatul Parlamentului, o pensie de la CNAS de peste 112.000 lei, precum și plăți compensatorii în valoare de 26.522 lei de la secretariatul Parlamentului. Acesta dispune de un apartament de 96 m.p din 2002  și de un garaj din 2006, precum și o altă avere imobilă din 2009. Todoroglo mai are în proprietate un automobil marca Volkswagen Bora, cumpărat în 2005. Acesta dispune de 4 depozite bancare.

În 2005, ZdG scria că „cea mai impunătoare avere a declarat–o deputatul comunist Dmitrii Todoroglo (ex–ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare) care a recunoscut că are un apartament, un autoturism și o remorcă — toate în valoare de 751.962 de lei”.

Sursa foto: fao.org