Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Culmea unionismului: Anti-unionistul Dodon a…

Culmea unionismului: Anti-unionistul Dodon a luat la București mai multe voturi decât pro-unionistul Ghimpu

La secția de vot de la Ambasada R. Moldova la București cei mai mulți votanți (2150 de cetățeni) au mers pe mâna Maiei Sandu, lidera Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), care s-a impus detașat. Pe locul doi s-a clasat însă, surpriză, Igor Dodon, președintele PSRM și cel care a câștigat alegerile în primul tur de scrutin, cu 48% din voturi. Dodon, un anti-unionist declarat l-a învins la București chiar pe Mihai Ghimpu, președintele PL, un politician pro-român și un promotor al Unirii dintre R. Moldova și România. Dodon a fost votat de 53 de persoane în timp ce Ghimpu de 51. 

În această secție de votare, alte 46 de persoane și-au dat votul pentru Iurie Leancă, liderul PPEM.

Și în Timișoara, alt oraș din România, Igor Dodon a obținut 15 voturi în timp ce Mihai Ghimpu  – 13.

Igor Dodon, președintele PSRM și Maia Sandu, președinta PAS, se vor lupta peste două săptămâni pentru funcția de președinte al R. Moldova, în turul II. Cei doi au obținut cele mai multe voturi în urma scrutinului de duminică, 30 octombrie. Sandu și Dodon au monopolizat practic alegerile prezidențiale, obținând împreună 87% din voturile cetățenilor R. Moldova cu drept de fapt, sau, mai exact, 1,2 milioane de voturi din cele 1,43 de milioane care au fost exprimate. 

Igor Dodon a obținut puțin sub 49% din voturile cetățenilor R. Moldova (aproximativ 700 de mii de voturi) în timp ce Maia Sandu a obținut 38% (aproape 550 de mii de voturi). Turul II de scrutin va avea loc duminică, 13 noiembrie 2016. Diferența dintre cei doi candidați este de aproximativ 10%, respectiv, 150 de mii de voturi.