Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Conceptul de statut special al…

Conceptul de statut special al Transnistriei va fi elaborat până la sfârşitul acestui an

Ucraina susţine R. Moldova în ceea ce priveşe retragerea necondiţionată a armelor şi echipamentelor ruseşti din ţară şi sprijină atribuirea regiunii transnistrene a unui statut special în cadrul unui stat unitar şi indivizibil.
Ambasadorul Extraordinar şi Plenipotenţiar al Ucrainei în R. Moldova, Ivan Gnatyshyn într-un interviu realizat recent pentru Ukrinform.ru a relatat că „Ucraina susţine Moldova în cerinţa sa privind îndeplinirea necondiţionată a deciziei OSCE de la Summit-ul de la Istanbul din 1999 privind retragerea armelor şi echipamentelor ruseşti de pe teritoriul Moldovei. Suntem îngrijoraţi de numărul mare de astfel de „proprietăţi” în depozitele din Colbasna regiunea transnistreană (conform unor estimări, mai mult de peste 20.000 de tone)”, citează epochtimes-romania.com.

Diplomatul a subliniat că “în cazul utilizării „necorespunzătoare” a armamentului, ar putea surveni consecinţe grave la scara regională”.

Gnatyshyn a confirmat “sprijinul Ucrainei privind iniţiativa părţii moldoveneşti de a înlocui forţele ruse “de menţinere a păcii ” în regiunea transnistreană a Moldovei cu o misiune de poliţie internatională”.

“În ceea ce priveşte soluţionarea conflictului transnistrean, suntem pentru integritatea teritorială şi suveranitatea Moldovei, şi sprijinim atribuirea regiunii transnistrene a unui statut special în cadrul statului unitar şi indivizibil Republica Moldova. Ucraina consideră că reglementarea politică a conflictului ar trebui să fie principala sarcină a participanţilor la procesul de negocieri în formatul „5+2”.

Conform declaraţiilor conducerii R. Moldova, conceptul de statut special al Transnistriei va fi elaborat până la sfârşitul acestui an”, a adăugat ambasadorul, potrivit sursei citate.

“Împuternicirile regiunii nu ar trebui să fie contrare intereselor naţionale ale statului sau să blocheze funcţionarea normală în calitate de subiect suveran al relaţiilor internaţionale. În cazul dat, în condiţiile de astăzi, federalizarea sub masca de statut special poate duce la consecinţe nedorite şi dăunătoare pentru stat”, a opinat diplomatul.

Gnatyshyn a menţionat că “aproape toţi participanţii la procesul de negocieri au susţinut necesitatea soluţionării paşnice a conflictului transnistrean în cadrul unei Moldove unite. Dar, conducerea Transnistriei declară despre recunoaşterea independenţei regiunii cu aderarea ulterioară la Rusia, referindu-se la rezultatele aşa-numitului „referendum” din anul 2006” şi consideră că soluţia propusă este “nu doar neproductivă, ci şi fără perspectivă”.

“Kremlinul nu are nevoie de o regiune „independentă” şi nici de o parte integrantă a Rusiei, ci de o pârghie pentru a influenţa consecutiv situaţia din Republica Moldova şi Ucraina” a mai adăugat ambasadorul cu referire la regiunea Transnistreană.