Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Comentariul lui Plahotniuc după ce…

Comentariul lui Plahotniuc după ce Usatîi a declarat că fostul lider al PDM a fost reținut în SUA

Vladimir Plahotniuc a părăsit R. Moldova la 14 iunie 2019, zi în care partidul pe care-l conducea, PDM, a cedat guvernarea

Vladimir Plahotniuc susține că este „bine și liber”. Comentariul vine după ce joi, liderul Partidului Nostru, Renato Usatîi, a declarat că Plahotniuc ar fi fost reținut în SUA. Fostul lider al Partidului Democrat a publicat însă pe pagina sa de Facebook un mesaj în care infirmă aceste afirmații și susține că prin aceste declarații, Usatîi ar fi urmărit scopul de a-și crește audiența „și numărul de like-uri”.

„Pentru oamenii apropiați, care-și fac cu adevărat griji pentru mine, le transmit și aici, pe pagina mea de facebook, că sunt în siguranță. Pentru cei care „nu mai pot de grija mea”, le spun și lor să se liniștească, sunt bine și liber. Regret că unii se dau în spectacol și recurg la fake news-uri pentru a-și atinge diverse scopuri, inclusiv pentru a-și crește audiența și numărul de like-uri. Dar le sugerez să-și vadă de grija lor și să-și canalizeze energia pentru a rezolva problemele cetățenilor. Le mulțumesc încă o dată tuturor celor, care și-au făcut cu adevărat griji pentru mine. Dar îi asigur că nu au nici un motiv. Tocmai de aceea am decis să reacționez la aceste falsuri. Dar nu o voi face de fiecare dată, când diverse personaje vor lansa neadevăruri despre mine. Despre schimbările în viața mea, am să vă comunic personal”, a scris Vladimir Plahotniuc pe pagina sa de Facebook.

Renato Usatîi a declarat joi seara într-un live pe Facebook că Plahotniuc ar fi fost reținut pentru că a încălcat condițiile migraționale în SUA. Totodată, liderul PN menționa că Plahotniuc s-ar afla în izolator.

Vladimir Plahotniuc, soția și cei doi copii ai săi au primit interdicție de a intra pe teritoriul Statelor Unite din cauza „actelor de corupție semnificative” în care a fost implicat fostul lider al PDM. Anunțul a fost făcut la începutul lunii ianuarie de către purtătorul de cuvânt al secretarului de stat american, Mike Pompeo.

În urma unui blocaj privind constituirea unei alianțe de guvernare, în iunie 2019, Vlad Plahotniuc a plecat din Republica Moldova. Ulterior, în dimineața zilei de 30 iulie, Plahotniuc a anunțat pe Facebook că și-a depus mandatul de deputat și că renunță la șefia PD.

Fostul lider al Partidului Democrat a declarat atunci că nu are nevoie de „imunitatea unui stat controlat de Moscova”.

Ulterior, Ministerul Afacerilor Interne rus a anunțat că Vladimir Plahotniuc este unul dintre organizatorii unei structuri criminale internaționale care se ocupă cu operațiuni valutare ilegale, de mari proporții.

Pe 10 octombrie 2019 procurorii anticorupție au emis mandat de arestare pe numele lui Plahotniuc, acesta fiind vizat în două dosare penale pentru spălare de bani în proporții deosebit de mari.

Ulterior, autoritățile moldovene l-au anunțat pe fostul lider al PDM, Vladimir Plahotniuc, în căutare interstatală și internațională.

La 15 noiembrie 2019, Instanța de judecată din Tver, Moscova, a emis un nou mandat de arestare pe numele fostului lider al Partidului Democrat, Vladimir Plahotniuc, în absența acestuia. Potrivit presei ruse, mandatul a fost emis în dosarul în care Plahotniuc este suspectat de contrabadă cu droguri.