Principală  —  IMPORTANTE   —   Departamentul de Stat al SUA:…

Departamentul de Stat al SUA: Vladimir Plahotniuc, soția și copiii săi, interdicție de a intra în Statele Unite

Vladimir Plahotniuc, soția și cei doi copii ai săi au primit interdicție de a intra pe teritoriul Statelor Unite din cauza „actelor de corupție semnificative” în care a fost implicat fostul lider al PDM, a anunțat purtătorul de cuvânt al secretarului de stat american, Mike Pompeo.

„Astăzi, îl desemnez pe fostul oficial moldovean și oligarh Vladimir Plahotniuc din cauza implicării sale în corupție. În calitatea sa oficială, Plahotniuc a fost implicat în acte corupte care au subminat statul de drept și au compromis sever independența instituțiilor democratice din Moldova.

Această desemnare este făcută în conformitate cu Secțiunea 7031 (c) din Legea privind 2020 a Departamentului de Stat, Operațiunilor Străine și Programelor conexe (Div. G, P.L. 116-94). În conformitate cu secțiunea 7031 litera (c), odată ce secretarul de stat desemnează funcționarii guvernelor străine pentru implicarea lor, direct sau indirect, în corupție semnificativă, persoanele respective și membrii familiei lor imediate sunt neeligibile pentru vizele în Statele Unite.

Legea impune, de asemenea, secretarului de stat să desemneze public sau în mod privat sau să identifice acești funcționari și membri ai familiei. Pe lângă Plahotniuc, o desemnez pe soția sa, Oxana Childescu; fiul său, Timofei Plahotniuc; și copilul său minor.

Acțiunea de astăzi transmite un semnal puternic. Statele Unite nu tolerează corupția susține oamenii din Moldova în lupta împotriva acesteia. Departamentul va continua să folosească aceste autorități pentru a promova responsabilitatea pentru actorii corupți din această regiune și la nivel global”, este menționat într-un comunicat de presă publicat pe pagina Departamentului de Stat al SUA.

Anterior, secretarul de stat american Mike Pompeo a publicat pe contul său de Twitter un mesaj prin care declară că Statele Unite ale Americii susțin R. Moldova în lupta împotriva corupției și condamnă acțiunile corupte ale lui Vladimir Plahotniuc, care este anunțat în căutare de autoritățile de la Chișinău.

Și Ambasada SUA la Chișinău a distribuit comunicatul de presă al Departamentului de Stat al SUA, care a fost însoțit și de declarația ambasadorului Dereck J. Hogan: „Statele Unite iau corupția în serios. Nimeni nu trebuie să fie peste lege”.

Vladimir Plahotniuc a fost anunțat în căutare internațională și interstatală în octombrie 2019. Acesta are calitate de învinuit, pe cauzele penale din gestiunea Procuraturii Anticorupție, în săvârșirea infracțiunii prevăzute de art.243 alin. (3) lit.b) din Codul Penal al Republicii Moldova – spălarea banilor, săvârșită în proporții deosebit de mari.

Potrivit procurorilor, pe parcursul anilor 2013 – 2015, acesta a creat o schemă infracțională cu scopul de a transfera, dobândi, deține și utiliza bunuri despre care știa că sunt venituri ilicite. Procurorii susțin că având intenția de a tănui aceste bunuri, Plahotniuc a înființat, prin intermediul unor persoane interpuse, mai multe companii rezidente și nerezidente, prin care a organizat circulația mijloacelor băneși în proporții deosebit de mari – circa 18 000 000 dolari SUA și 3 500 000 euro. Materialele cauzei ar demonstra că Plahotniuc știa că aceste sume constituie mijloace financiare ilicite obținute din creditele bancare neperformante acordate de către BANCA DE ECONOMII S.A., BC UNIBANK S.A. și BC BANCA SOCIALĂ S.A.

Un mandat de arestare pentru 30 de zile pe numele fostului lider al PDM a fost emis la 11 octombrie de Judecătoria Chișinău.