Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Cine sunt deputații care vor…

Cine sunt deputații care vor ocupa fotoliile lui Filat și Dodon în Parlament

Curtea Constituțională a validat astăzi mandatele de deputat al Irinei Mizdrenco (PSRM) ai al lui Simion Grișciuc (PLDM), cei care vor suplini fotoliile rămase libere după ce fostului premier Vlad Filat i-a fost retras mandatul de parlamentar, iar Igor Dodon a fost ales în funcție de șef al statului.

„De asemenea, la validarea mandatului de deputat în Parlament s-a ținut cont de declarația candidatei supleante pe lista Partidului Liberal Democrat din Moldova, Loretta Handrabura, prin care a refuzat atribuirea mandatului de deputat. Curtea a constatat că candidaţii supleanţi Irina Mizdrenco și Simion Grișciuc au prezentat Comisiei Electorale Centrale declaraţiile, prin care au acceptat mandatul de deputat în Parlamentul Republicii Moldova, asumându-şi obligaţia de a înlătura incompatibilităţile în termenele prevăzute de lege, iar în şedinţa plenară a Curții nu au fost stabilite circumstanţe de natură să împiedice validarea mandatului”, se anunță într-un comunicat al Curții Constituționale.

Dacă Irina Mizdrenco, președinta organizației teritoriale a PSRM din Râșcani,  este la prima sa funcție în Parlamentul R. Moldova, atunci Simion Grișciuc a mai deținut anterior un mandat de ales al poporului.

Irina Mizdrenco

Deși, conform listei candidaților la funcția de deputat  pentru alegeriele din 30 noiembrie 2014, Loretta Handrabura se regăsea cu o poziție mai sus decât Simion Grișciuc, aceasta a refuzat fotoliul î favoarea activității didactive ep care o desfășoară. La rândul său, Grișciuc a acceptat oferta, renunțând la funcția de director general al „Tutun CTC”, și a declarat că se va alătura liberal-democraților care au ales să facă parte din majoritatea parlamentară formată de PDM, și nu celor din opoziție.