Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Chetraru despre Aeroport şi BEM:…

Chetraru despre Aeroport şi BEM: „Termen de prescripţie aici nu există. Puterea vine şi pleacă…”

444-corÎn cazurile concesionării Aeroportului Chişinău și a pierderii de către stat a pachetului majoritar de acţiuni de la Banca de Economii, termen de prescripţie nu există, afirmă Viorel Chetraru, directorul Centrului Naţional Anticorupţie (CNA). “Puterea vine şi pleacă, şi sunt exemple multe, când la aceste situații se revine, indiferent de cât timp trece. Din punctul meu de vedere, pe ambele cazuri, încă vor mai fi discuţii multe, inclusiv discuţii care vor fi purtate de procurori, chiar în instanţe judecătoreşti”, a punctat, misterios, directorul CNA, care a mai vorbit, la o întâlnire cu Ambasadorul Germaniei la Chișinău și cu directorul Transparency Germania despre presiuni la adresa instituţiei pe care o conduce, menționând că va vorbi despre dosarele de corupție pe numele persoanelor cu funcţie de răspundere, “după Summitul de la Vilnius”.

Marţi, 22 octombrie, Christian Humborg, directorul executiv al Transparency Germania a vorbit despre “integritatea instituţională şi prevenirea corupţiei – experienţa germană”, accentuând succesele, dar şi problemele pe care nemţii încă le mai au în combaterea corupţiei. Evenimentul a fost organizat de Ambasada Germaniei în R. Moldova şi a făcut parte din programul de discursuri al Guvernului federal german, organizat cu susţinerea Institutului de Relaţii Internaţionale din Germania.

„La schimbare trebuie să contribuiţi fiecare”

Humborg a vorbit despre combaterea corupţiei la nivel înalt, oferind exemple concrete din Germania, care nu a ezitat să-şi judece chiar şi preşedintele, pe Christian Wulff, acuzat că l-a lăsat pe unul dintre prietenii săi, un producător de film, să achite parte dintr-o factură la un hotel în schimbul susţinerii sale faţă de un proiect de film, pe vremea când conducea regiunea Saxonia Inferioară. Respectivul producător, David Groenewold, este şi el urmărit în justiţie în acest dosar, pentru că a plătit peste 500 de euro pentru câteva nopţi petrecute la hotel, cheltuieli cu o babysitter şi o vizită la Oktoberfest, în Munchen, în 2008. Deşi Wulf, care şi-a dat demisia în urma scandalului, se dezvinovăţeşte, afirmând că a rambursat, ulterior, cheltuielile achitate de prietenul său, cu bani cash, va fi judecat, începând cu 1 noiembrie, şi riscă până la 3 ani de închisoare.

Christian Humborg admite că, o soluţie pentru stârpirea corupţiei, nu doar în R. Moldova, ci în toată lumea, ar fi condamnarea la închisoare a persoanelor corupte care ocupă funcţii importante în stat, măsură care i-ar putea opri şi pe oamenii simpli să se implice în acte de corupţie, dar şi necesitatea ca cei care conduc insitutuţiile statului abilitate să lupte cu acest flagel să fie independente politic. Directorul executiv al Transparency Germania a mai vorbit în discursul său despre răbdare, menţionând că este nevoie de timp pentru ca lucrurile să poată fi schimbate, precizând că “nici în Germania, lucrurile nu s-au schimbat peste noapte. Sper că schimbarea va veni şi în R. Moldova, dar la asta trebuie să contribuiţi fiecare dintre voi”, a fost mesajul lui Humborg, dar şi al lui Matthias Meyer, Ambasadorul Germaniei în R. Moldova.

„Armistiţiu, datorită unor circumstanţe”

Discursul lui Christian Humborg despre independenţa organelor de drept sau a dosarelor de corupţie pe numele persoanelor cu funcţie de răspundere faţă de politic s-a produs sub ochii lui Viorel Chetraru, directorul Centrului Naţional Anticorupţie (CNA), care, nu a evitat să-şi spună punctul de vedere vis-a-vis de starea lucrurilor din R. Moldova. Chetraru a vorbit despre presiunile la care a fost supusă instituţia la începutul acestui an, când au fost deschise mai multe dosare penale pe numele unor persoane cu funcţii importante, “presiuni generate de anumite partide politice, care nu au rămas fără urmări. Au fost iniţiate proceduri de demisie, ni s-a tăiat bugetul. Sunt lucruri care şi astăzi se află într-un armistiţiu, datorită unor circumstanţe… Pentru noi, acele presiuni au fost un exemplu, unde se poate să te bagi şi unde nu trebuie să te bagi”, a declarat Chetraru, mulţumind totodată Ambasadorului Germaniei în R. Moldova pentru sprijinul acordat Centrului în acele momente. Directorul CNA a oferit, în cadrul întâlnirii, mai multe declaraţii interesante, multe dintre ele cu subânţelesuri. “Nu este ușor să deschizi cazuri de corupţie la nivel înalt. Dar, am spus şi unor jurnalişti, care m-au abordat cu diverse ocazii că eu, până la Vilnius, nu dau niciun comentariu. Îmi menţin declaraţia şi îmi voi expune părerea mea personală după Summit”, a punctat Chetraru, trecând totodată în revistă un şir de realizări ale CNA. Directorul instituţiei a precizat că în acest moment în procedura ofiţerilor de urmărire penală a Centrului sunt “şase cauze penale care vizează miniștri, foști și actuali, din fostul Guvern și actualul Guvern. Investigațiile continuă”, a declarat, misterios, Chetraru, fără a intra în detalii.

„Puterea vine și pleacă”

„Instituția este însă una funcțională, indiferent de toate aceste presiuni. Zilnic suntem prezenți în activități de prevenire și combatere a corupției, inclusiv în cazuri care vizează funcționari de nivel înalt. Bine, poate noi avem o altă strategie de comunicare, puțin mai rezervată și preferăm să facem publice cazurile atunci când este înaintată învinuirea, pentru că am văzut care este riscul atunci când ieși cu declarații pe niște cazuri care nu au perspectivă foarte clară”, a mai spus Viorel Chetraru, care s-a referit și la situația de la Banca de Economii și Aeroportul Chișinău. Și în acest caz, declarațiile sale au avut un mesaj interesant, lăsând să se înțeleagă că la ele se va reveni, inclusiv cu dosare penale.

“Vis-a-vis de aceste două cazuri, Aeroportul și Banca de Economii vreau să vă aduc la cunoștință că instituția noastră nu a rămas indiferentă față de aceste situații. Pe amebele cazuri, am solictat premierului, președintelui, procurorului general, crearea unui grup de lucru, care exminează ambele situații. În aceste grupuri de lucru sunt şi procurori, şi ofiţeri CNA, şi ofiţeri SIS, ofițeri MAI. Aceste situații se examinează. Sunt foarte multe circumstanţe care vizează inclusiv și deciziile de ordin politic, care deja au calificat ca legale aceste operațiuni. Dar, indiferent de asta, noi examinăm aceste situații. Nu putem spune că ele din start sunt ilegale. Ele trebuiesc investigate pentru a le da o calificare procesual penală. Vreau să spun un lucru. Termen de prescripție aici nu există. Puterea vine și pleacă, și sunt exemple multe, când la aceste situații se revine, indiferent de cât timp va trece. Din punctul meu de vedere, pe ambele cazuri încă vor mai fi discuții multe, inclusiv discuții care vor fi purtate de procurori, chiar în instanțe judecătorești”, a menționat directorul CNA.

zp8497586rq