Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Ce știu „studenții mediocri de…

Ce știu „studenții mediocri de la drept”, dar nu cunoaște Dodon. Viceministrul Justiției critică inițiativa președintelui

Inițiativa legislativă, semnată la 28 decembrie de Igor Dodon, privind abrogarea Legii nr. 235 prin care miliardul furat este pus pe umerii cetățenilor, a fost criticată dur se viceministrul Justiției, Nicolae Eșanu. Acesta a replicat președintelui țării că nu a ținut cont de faptul că „abrogarea unei legi nu repune în vigoare legile abrogate anterior și nici nu înlătură efectele juridice deja produse sub imperiul legii abrogate”, dar și că inițiativa se va prăfui încă mult timp în sertarele Parlamentului, deoarece deputații sunt în vacanță.  Totodată, viceministrul remarcă că aceste aspecte juridice sunt cunoscute și de „studenții mediocri de la facultatea de drept”.

În legatură cu inițiativa Președintelui privind abrogarea celebrei legi 235 constat printre altele că:

 a) nu au fost respectate regulile prin transparența procesului decizional (eventuala referință la faptul că și Guvernul nu excelează la acest capital desigur că pare credibilă pentru susținători, dar sună ridicol din partea cuiva care pretinde să guverneze mai bine, mai ales în condițiile în care Parlamentul este în vacanță și inițiativa oricum o să se prăfuiască prin sertare o perioada destul de lungă);

b) nu ține cont de faptul că abrogarea unei legi nu repune în vigoare legile abrogate anterior și nici nu înlătura efectele juridice deja produse sub imperiul legii abrogate, fapte cunoscute chiar și de studenții mediocri de la facultatea de drept”, scrie Nicoale Eșanu.

Parlamentul ar putea să scutească cetățenii de povara miliardului furat, transformat în datorie publică. Deputații urmează să decidă dacă hotărârea de a împovăra bugetul de stat cu aproximativ 25 de miliarde de lei, care vor fi plătite timp de 25 de ani de către cetățeni, este una corectă. Se întâmplă după ce Igor Dodon a semnat la 28 decembrie o inițiativă legislativă pentru abrogarea Legii  nr. 235 din 3 octombrie 2016.