Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Ce spune Voronin despre legea…

Ce spune Voronin despre legea care propune ca foștii președinți să fie asigurați cu birou și asistent personal

Parlamentarii au criticat activ inițiativa legislativă propusă de spicherul Legislativului Andri­an Can­du, cole­gul său de par­tid, Ser­giu Sâr­bu, dar și depu­ta­ții nea­fi­li­ați Igor Vre­mea și Ște­fan Cre­an­gă, prin care președintele țării, după expirarea mandatului, va  beneficia pen­tru o peri­oa­dă de patru ani de birou și asis­tent per­so­nal. Deputații PL, PCRM, PSRM și PLDM  l-au calificat drept unul care presupune doar cheltuieli suplimentare la bugetul de stat.

Liderul PCRM, Vladimir Voronin, care a exercitat două mandate succesive la șefia statului, a declarat că proiectul de lege nu este decât o „aiureală”.

„Categoric nu sunt de acord. Acestea sunt nişte aiureli, nu mai au ei nevoie de nimic. Am impresia că autorii au primit indicaţii că să-l mulţumească pe Timofti că va ajutat să faceţi ce vreţi voi în toţi aceşti patru ani. Vă rog nu aiuriţi. În sărăcia asta voi vreţi maşină, nuştiu ce….Eu propun ca acest subiect să fie retras”, a declarat Vladimir Voronin.

De cealaltă parte, democratul Sergiu Sîrbu a argumentat documentul în fața plenului prin faptul că foștii președinți au nevoie de birou pentru a desfășura anumite acțiuni obștești sau a primi delegații.

În același timp, liberalul Lilian Carp a replicat că statul va cheltui bani în vânt și s-a arătat nedumerit referitor rolul asistentului personal: „Va duce geanta şi umbrela fostului președinte?”

Auto­rii pro­iec­tu­lui de lege argu­men­tea­ză modi­fcă­ri­le Legii pri­vind asi­gu­ra­rea acti­vi­tă­ții pre­șe­din­te­lui R. Mol­do­va prin fap­tul că aces­tea „vor asi­gu­ra o con­lu­cra­re efi­cien­tă cu un fost pre­șe­din­te și va per­mi­te aces­tu­ia să se dedi­ce unei acti­vi­tă­ți uti­le soci­e­tă­ții având expe­rien­ța impor­tan­tă a unui fost șef de stat”.

Actu­al­men­te, foștii pre­șe­din­ți ai R. Mol­do­va bene­fi­ci­a­ză de une­le garanţii soci­a­le în caz de expi­ra­re a man­da­tu­lui, de demi­sie sau impo­si­bi­li­ta­te defi­ni­ti­ve de exer­ci­ta­re a atri­bu­ţi­i­lor pre­cum: pen­sie, asis­tenţă medi­cal gra­tu­i­tă, tra­ta­ment balneo-sanatorial gra­tu­it, auto­mo­bi­le la coman­dă, imu­ni­ta­te diplo­ma­ti­că şi asi­gu­ra­re a secu­ri­tă­ţii.