Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Ce argumente are Ghilețchi în…

Ce argumente are Ghilețchi în favoarea legalității numirii sale în fotoliul de vicepreședinte al Parlamentului

Foto: europalibera.org

Valeriu Ghilețchi susține că erorile de numărare a voturilor deputaților care l-au votat în funcția de vicepreședinte al Parlamentului, identificate și făcute publice de PLDM, reprezintă un atac politic cu puternice accente discriminatorii. După ce deputatul liberal-democrat Tudor Deliu a prezentat într-o conferință de presă argumente precum că la 22 decembrie 2017 candidatura lui Ghilețchi pentru fotoliul de vice-speaker a fost susținută doar de 34 de deputați și nu 51, așa cum au fixat numărătorii, Grupul Parlamentar Popular European și Valeriu Ghilețchi au reacționat printr-un comunicat de presă, în care nu infirmă că ar exista o problemă privind numărul de voturi, ci califică gestul PLDM drept un atac asupra imaginii întregului Parlament, în contextul unui an electoral.

Grupul Parlamentar Popular European susține că procedura juridică de alegere a lui Valeriu Ghilețchi în calitate de vicepreședinte al Parlamentului „s-a consumat cu respectarea tuturor normelor legale, rezultatul final fiind anunțat de președintele Parlamentului”. Grupul PPE a recunoscut că PLDM au făcut o sesizare verbală și a cerut renumărarea voturilor, dar afirmă că aceasta nu a fost susținută de plen, „ceea ce confirmă încă odată legalitatea alegerii lui Valeriu Ghilețchi în funcția de vicepreședinte al Parlamentului Republicii Moldova”. În același comunicat, Grupul PPE reiterează că alegerea lui Ghilețchi în fotoliul de vicepreședinte al Legislativului este și o decizie politică a majorității parlamentare, nu doar una juridică.

„Atât eu personal, cât și colegii din Grupul PPE, am susținut renumărarea votului, anume pentru a evita asemenea acuzații nejustificate și atacuri din partea unor foști colegi. În acel moment, însă, majoritatea deputaților a respins contestația PLDM, considerând-o neîntemeiată”, transmite Ghilețchi prin intermediul unui comunicat de presă.

„Învinuirile aduse și atacul asupra imaginii întregului Parlament sunt de la sine înțelese în contextul unui an electoral. Mai mult, maniera discriminatorie și atacul la persoană cu care a fost realizată această contestație este regretabilă în condițiile unui stat de drept și democratic”, se mai arată în comunicatul de presă prin care Grupul PPE face apel la „rațiunea colegilor din opoziție să respecte Hotărârea de Parlament Nr. 323 din 22 decembrie 2017 și să evite aceste învinuiri și acuzații politizate excesiv”.

Fotoliul de vicepreședinte al Parlamentului a devenit vacant la 22 decembrie 2017, în ultima ședință a Parlamentului, atunci când Iurie Leancă și-a depus demisia fiind desemnat de majoritatea parlamentară pentru funcția de viceprim-ministru pentru Integrare Europeană în Guvernu Filip. În acceași ședință a Parlamentului în locul lui Iurie Leancă a fost propus colegul său de fracțiune, Valeriu Ghilețchi. Potrivit cifrelor enunțate de numărătorii din sala de ședințe, după ce deputații și-au exprimat votul, Ghilețchi a fost ales în funcție cu 51 de voturi.

La 24 ianuarie, reprezentanții PLDM au prezentat imagini care ar denota că Valeriu Ghilețchi nu a fost votat de 51 de deputați pentru funcția de vice-speaker, ci doar de 34 din cei 88 prezenți în sala de ședințe.

Foto: europalibera.org