Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Câte milioane vrea să cheltuie…

Câte milioane vrea să cheltuie CEC pentru referendumul de demitere a lui Dorin Chirtoacă?

În cadrul ședinței de astăzi a Comisiei Electorale Centrale (CEC) s-a discutat despre cheltuielile suportate pentru organizarea referendumului privind demiterea din funcția de primar a lui Dorin Chirtoacă.

„Pentru organizarea și desfășurarea corectă a referendumului local, privind demiterea lui Dorin Chirtoacă, s-a calculat că vor fi cheltuite 8.910.064 de lei. După aprobarea acestei hotărâri privind cheltuielile, documentul se va înainta Guvernului și Parlamentului  R. Moldova, pentru a examina devizul de cheltuieli aprobat”, a declarat Alina Russu, președinta CEC. Hotărârea a fost adoptată printr-un vot unanim.

Amintim că la 19 septembrie, Comisia Electorală Centrală (CEC) a decis ca referendumul privind demisia din funcție a primarului mun. Chișinău, Dorin Chirtoacă, să se desfășoare pe data de 19 noiembrie 2017.

„Oficiul teritorial Chișinău al Cancelariei de Stat a informat Comisia că a efectuat controlul de legalitate și a constatat că nu există temei pentru a fi notificată… Astfel, se stabilește pentru data de 19 noiembrie 2017 desfășurarea referendumului local privind revocarea domnului Chirtoacă din funcția de primar general al mun. Chișinău”, a declarat Alina Russu.

Tot pe data de 19 septembrie, deputații Partidului Liberal au depus o sesizare la Curtea Constituțională. Aceștia cer Curții ca suspendarea din funcție a lui Dorin Chirtoacă și organizarea referendumului împotriva acestuia să fie declarate neconstituționale.

„Elementul de suspendare a edilului local este un know how. Se intervine atât de dur pe mandatul primarului. Poate fi demonstrat caracterul neconstitutional al acestui articol. Dosarele lui Dorin Chirtoacă au developat o gravă problemă de constituționalitate, prin care ne vedem obligați să o tranșăm la Curtea Constituțională”, spune Valeriu Munteanu, ex-ministrul Mediului.

În același timp, liberalul Ion Casian a ținut să precizeze, în aceeași conferință de presă, că există și alți primari din R. Moldova cercetați penal, dar aceștia nu au fost suspendați din funcție. „Șor și Usatîi au fost cercetați penal, dar nu au fost suspendați din funcții. La Dorin Chirtoacă e premiera”, a spus Ion Casian, afirmând că acesta este încă un argument că dosarele intentate primarului de Chișinău sunt „politice”.

La 12 septembrie, socialiștii au anunțat că magistrații Curții de Apel Chișinău au respins recursul avocaților lui Dorin Chirtoacă, ceea ce înseamnă că va avea loc un referendum privind demiterea primarului Dorin Chirtoacă.

„Această decizie ne permite să desfășurăm referendumul anti-Chirtoacă. Peste 80.000 de locuitori ai municipiului au semnat pentru organizarea referendumului. Primăvara am putea avea alegeri noi în Chișinău, iar locuitorii capitalei vor avea posibilitatea să aleagă un primar care să-i reprezinte”, a scris socialistul Ion Ceban, pe o rețea de socializare.

„Înțeleg că socialiștii vor să intre pe fereastră în Primărie. Sper că alte fracțiuni nu-i vor susține, deși mă îndoiesc”, a declarat Ion Cebanu, consilierul municipal din partea Partidului Liberal, când era discutată includerea pe ordinea de zi a ședinței Consiliului Municipal Chișinău, stabilirea zilei când va fi organizat referendumul anti-Chirtoacă.

Amintim că la 11 mai, Judecătoria sectorului Buiucani a eliberat listele de semnături pentru Referendumul privind demisia Primarului General de Chișinău. Ulterior, doar peste două ore, în centrul capitalei „Kilometrul Zero”, a început colectarea semnăturilor în susținerea Referendumului privind demisia lui Dorin Chirtoacă. Igor Dodon, șeful statului, a fost prima persoană care și-a pus semnătură pe lista de semnături în susținerea referendumului local. „Doamne ajută!”, a spus Igor Dodon în momentul în care completa formularul.

În august 2016, potrivit datelor din Registrul de Stat al Alegătorilor, în municipiul Chișinău existau circa 650 de mii de alegători. Respectiv, grupul de inițiativă urmează să colecteze timp de 60 de zile nu mai puțin de 65 de mii de semnături, ceea ce reprezintă 10% din numărul cetățenilor cu drept de vot din municipiul Chișinău, normă impusă de Codul Electoral.

Codul Electoral stipulează că referendumul poate fi efectuat peste cel puţin o lună, dar nu mai târziu de 45 de zile din ziua adoptării deciziei.

Amintim că Dorin Chirtoacă, primarul suspendat din funcție, este în arest la domiciliu, fiind reținut în dosarul parcărilor cu plată pe 25 mai 2017. A doua zi, acestuia i-a fost aplicat un mandat de arest la domiciliu, care ulterior a fost prelungit în mai multe rânduri. La 28 iulie 2017, la câteva zile după ce dosarul a fost trimis în judecată, instanța a dispus suspendarea lui Dorin Chirtoacă din funcția din funcția de primar. Ulterior, la 8 august 2017, Curtea de Apel a admis parțial recursul avocaților lui Dorin Chirtoacă, privind suspendarea acestuia din funcția de primar general al municipiului Chișinău și a trimis dosarul la Curtea Constituțională, unde magistrații trebuie să se expună în privința constituționalității articolului în baza căruia edilul a fost suspendat din funcție.