Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Candu suține că în cazul…

Candu suține că în cazul unei moțiuni pentru demiterea Guvernul Chicu, dacă votul ar fi secret, peste 60 deputați ar vota pentru, inclusiv din PSRM

Liderul grupului parlamentar Pro Moldova, Andrian Candu, susține că la ora actuală se poartă discuții cu deputații din opoziția parlamentară despre învestirea unui eventual nou Guvern, dacă actualul Executiv va fi demis. Tot Candu afirmă că, în cazul în care procedura de votare pe marginea unei eventuale moțiuni pentru demiterea Guvernului Chicu ar fi secretă, mai mulți deputați, inclusiv democrați și socialiști, ar vota fără rezerve. Declarațiile au fost făcute de liderul Pro Moldova în cadrul unui interviu pentru Europa Liberă.

Candu susține că deși, în acest moment toate fracțiunile din opoziție au în total 47 de voturi, și respectiv nu sunt voturi suficiente pentru demiterea Cabinetului de miniștri condus de Ion Chicu, în cazul în care ar exista posibilitatea ca votul să fie unul secret, circa 60 de deputați ar putea vota pentru, inclusiv deputați din PSRM și PDM.

Pentru ca acest guvern să plece, să fie demis, trebuie să ai voturile necesare. La ora actuală partidele prezente în Parlament, din opoziție, la ora actuală, toate au 47 de voturi, iar pentru a demite un guvern e nevoie de 51 de voturi. Pentru a investi un alt guvern, ai nevoie de tot 51 de voturi. Să admitem că se vor găsi cele 51 de voturi, chiar prin vot secret, pentru că nemulțumirea este foarte mare împotriva acestui guvern. (…)

Totul e relativ și dacă luna trecută aveam o astfel de discuție, vorbeam probabil de lipsa a 10 voturi, acum vorbim de lipsa a 5 voturi, deci totul este relativ. Sunt foarte mulți nemulțumiți, chiar cu adevărat și veritabil pentru situația din țară și acest Guvern nu-și merită locul și rolul. Sunt mulți care dacă ar suna clopoțelul și ar fi organizat votul secret în Parlament privind demisia Guvernului Chicu, probabil vreo 60 de voturi se vor regăsi. Nici nu știi cum votează și socialiștii și democrații, a declarat deputatul Pro Moldova.

Cât despre eventuale noi plecări din PDM, Candu afirmă că „nu ține de Pavel Filip cât de grămăjoară râmăne echipa”.

Lucru acesta îl spunea și două luni în urmă, că se țin grămăjoară și o lună în urmă spunea că se țin grămăjoară. Nu ține de Pavel Filip echipa PDM, în sens că, cât de grămăjoară ea este. Nemulțumirea există și în cadrul PDM și în cadrul PSRM.

Sunt mai ulte strategii, cred eu pentru a evita unele lucruri. Prima este ca să faci cât mai puține ședințe plenare, dacă nu ai ședințe plenare nu apare nicio moțiune de cenzură, dacă nu este moțiune de cenzură, n-ai instrument legal ca să demiți Guvernul. În momentul în care crește presiunea se vor găsi și instrumentele ca să demiți un guvern, chiar dacă președintele Dodon depune eforturi să nu se întâmple acest lucru”, a mai menționat Candu.

Tot în acest context, Candu susține că în acest moment au loc mai multe discuții cu deputați din opoziție în legătură cu învestirea unui eventual nou Guvern.

Să admitem că acest Guvern este demis. Ce se întâmplă mai departe? Pentru că una este să demiți guvernul, iar alta e să investeșit altul. Pentru asta trebuie să știm ce facem mai departe, ce facem cu al doilea pas și când îl facem, anume pentru formarea și investirea Guvernului.

La ora actuală sunt discuții în cadrul opoziției parlamentare, ele nu sunt negocieri, sunt discuții generale în privința numărului de voturi. Ce guvern ar fi bine să fie, care este programul de guvernare, care sunt prioritățile pe care ar trebui să pună accentul viitorul Guvern.

Noi, cei din Pro Moldova, nu avem condiționalități. Vom fi flexibili, iar ca o chestiune de principiu este ca să votezi o persoană pentru ca să depășești o criză, noi nu avem probleme pe cine să votăm, inclusiv pe Andrei Năstase. Vom fi flexibili, fără să punem condiții și termeni pentru că înțelegem cât de important este să avem un alt Guvern care să guverneze bine țara. Este preferabil să fie o figură neafiliat politic, să aibă o echipă de profesioniști”, a mai declarat Candu.