Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Au rămas fără corturi și…

Au rămas fără corturi și „materiale informative”. Fostul partid Șor se plânge că oamenii legii au confiscat mai multe bunuri ale noii „alianțe informale” – Blocul Politic „Ș.O.R”

Sursa: partidulsor.md

Oamenii legii au confiscat mai multe obiectele ale așa-numitului Bloc Politic „Ș.O.R”, care nu a fost înregistrat oficial, potrivit unui comunicat publicat pe rețele de socializare de reprezentanții ex-partidului Șor, declarat neconstituțional în iunie. Aceștia au publicat și o secvență video în care oamenii legii demontează un cort cu inscripțiile „Ș.O.R”.

Fosta formațiune politică susține că „poliția a devenit un instrument activ de hărțuire a opoziției și a primit ordin să confiște materialele informative de campanie ale blocului”, iar „raziile de acest fel” ar fi avut loc în mai multe raioane din țară, printre care Orhei, Bălți, Căușeni, Ialoveni, Soroca, Ștefan Vodă, Strășeni și Chișinău.

„Reprezentanții blocului înștiințează că reprezintă o alianță informală a celor două partide și susțin că evenimentul lor este o acțiune politico-socială, ceea ce le conferă dreptul la libera exprimare și întrunire consfințit de Convenția Europeană a Drepturilor Omului.

Un aspect important este faptul că blocul „Ș.O.R.” nu este înregistrat la ASP (Agenția Servicii Publice n.r.), iar materialele de campanie confiscate au fost tipărite de persoane care susțin inițiativa blocului „Ș.O.R.”, ceea ce, printre altele, face ca argumentele poliției cu privire la ilegalitatea acțiunilor lor să fie nefondate și nedovedite”, se arată în comunicat.

În înregistrarea video publicată, un polițist afirmă că „acesta e în afara legii”, arătând spre cortul din care reprezentanții așa-zisului bloc împart ziare, iar în altă secvență video un alt polițist spune că ar fi vorba despre „un corp delict”.

Inspectoratul General al Poliției nu a comentat deocamdată cazul.

Proiectul de lege care prevede că atributele partidelor declarate neconstituționale nu pot fi utilizate de către alte partide politice, blocuri electorale sau alți concurenți electorali a fost votat în prima lectură, pe 14 iulie.

ZdG a relatat anterior cum două partide obscure – unul care promovează agresiunea Rusiei față de Ucraina și altul care nu-și promovează nici propria activitate – s-au unit pentru a crea Blocul Politic „Șansă, Obligații, Realizări – Ș.O.R” la doar o săptămână de la declararea neconstituționalității Partidului Politic „Șor”.

Coordonatorul politic al blocului este chiar Ilan Șor, cel care a fost președinte al partidului „Șor” până la dizolvarea formațiunii politice, ex-deputat condamnat la 15 ani de închisoare pentru escrocherie și spălarea banilor în dosarul „Frauda bancară”. 

La 19 iunie 2023, Curtea Constituțională (CC) declară partidul „Șor” neconstituțional și decide dizolvarea lui. O săptămână mai târziu, Ilan Șor publică pe pagina sa de Facebook un video și, ulterior, o declarație-acord privind constituirea Blocului Politic „Șansă, Obligații, Realizări – Ș.O.R”. Potrivit declarației-acord, două partide politice au aderat la Blocul Politic „Ș.O.R”. Este vorba despre Partidul Politic Moldovenesc „Ai noștri” și Partidul Politic „Forța de Alternativă și de Salvare a Moldovei” (FASM).