Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Votat în prima lectură: Membrii…

Votat în prima lectură: Membrii Partidului „Șor”, declarat neconstituțional, nu vor putea fi aleși pe o perioadă de trei ani

Sursa: Partidul Șor/Facebook

Persoanele care erau membri ai Partidului Politic „Șor” nu vor putea fi alese pe o perioadă de trei ani de la pronunțarea hotărârii Curții Constituționale. Acest lucru este prevăzut într-un proiect de lege, votat în prima lectură de 56 deputați.

„Persoanele care erau membri ai organului executiv al Partidului Politic „Șor”, cele care aveau funcții elective sau erau pe listele de candidați supleanți în momentul în care formațiunea politică a fost declarată neconstituțională, nu vor putea fi alese pe o perioadă de trei ani de la pronunțarea hotărârii Curții Constituționale”, se arată în comunicatul Parlamentulu.

Inițiativa legislativă a fost elaborată de un grup de deputați din Fracțiunea „Partidul Acțiune și Solidaritate”, în contextul ajustării cadrului normativ intern referitor la lichidarea partidelor politice, după ce Curtea Constituțională a emis o Hotărâre prin care a declarat Partidul Politic „Șor” neconstituțional și l-a dizolvat.

Totodată, proiectul de lege mai conține prevederea potrivit căreia atributele partidelor declarate neconstituționale nu vor putea fi utilizate de către alte partide politice, blocuri electorale sau alți concurenți electorali.

În noiembrie 2022, reprezentanții Executivului au depus la CC o sesizare pentru verificarea constituționalității Partidului Politic „Șor”. Conform demersului „prin toate activitățile de până acum, Partidul „Șor” a acționat în contradicție cu principiile statului de drept și pune în pericol suveranitatea și independența R. Moldova”.

Pe 19 iunie 2023 Curtea Constituțională a admis sesizarea Guvernului. Astfel, formațiunea politică a fost declarată neconstituțională, considerând partidul dizolvat.

Conform dispozitivului Hotărârii CC, deputații Partidului „Șor” au devenit parlamentari independenți, fără dreptul de a se afilia la alte fracțiuni parlamentare. În plus, fotoliul de deputat care a fost eliberat atunci când Ilan Șor a rămas fără mandat va rămâne vacant pe tot parcursul acestei legislaturi.

Totuși, pe 27 iunie, Ilan Șor a publicat o „declarație-acord” potrivit căreia reprezentanții partidelor politice Forța de Alternativă și de Salvare a Moldovei și Partidul Moldovenesc „Ai noștri” au constituit blocul politic „Șansă, Obligații, Realizări – Ș.O.R”. Numele lui Ilan Șor nu este menționat, deși pe pagina web a partidului Șor, într-un comunicat de presă, este indicat că „în ceea ce îl privește pe Ilan Șor, el va avea rolul de coordonator politic în activitatea blocului”.