• „Au fost arse inutil două luni de stat acasă”. Fosta ministră a Sănătății susține că guvernarea a gestionat greșit epidemia de Covid-19 și enumeră principalele greșeli comise de autorități

  „Au fost arse inutil două luni de stat acasă”. Fosta ministră a Sănătății susține că guvernarea a gestionat greșit epidemia de Covid-19 și enumeră principalele greșeli comise de autorități
  Corona virus 2019-nCoV blood test tube with gloves, mask and biohazard bag.
  vizualizări
  02 iunie 2020 | 11:55

  Fosta ministră a Sănătății, Ala Nemerenco, susține că în toată această perioadă guvernarea de la Chișinău a gestionat greșit situația în legătură cu pandemia de Covid-19 în R. Moldova și că autoritățile au admis mai multe erori în tot acest proces.

  Într-o postare făcută pe pagina sa de Facebook, Ala Nemerenco enumeră opt greșeli pe care, potrivit ei, le-au comis autoritățile în gestionarea pandemiei de Covid-19.

  Mesajul postat de fosta ministră a Sănătății:

  1. Comisiile – și extraordinară în sănătate publică și cea excepțională nu și-au înțeles până la urmă funcția, au emis decizii departe de cele care trebuiau să fie emise, adesea chiar controversate.

  2. Toată situația s-a aflat sub influența politicului. Luarea deciziilor era coordonată de șeful statului, Președintele se implica în activitatea comisiilor din care nu făcea parte, dădea indicații, făcea recomandări, etc.

  3. Comunicarea cu populația a fost sub orice critică. Trei persoane fără studii medicale au promovat de dimineața până seara mesaje cu conținut strict medical și nu medicii, în special epidemiologi. Foarte frecvent mesajele erau eronate și se excludeau unele pe altele. Toate acestea au trezit doar nedumerire și neîncredere din partea populației, și ca rezultat au dezvoltat o atitudine neserioasă față de epidemie.

  4. Nu s-au urmat recomandările ghidurilor OMS cu referire la autoizolare, tesare, și alte acțiuni cu caracter epidemiologic. S-a autoizolat prost – fără monitorizare strictă cu verificare la domiciliu, nu a fost folosită de loc autoizolarea instituționalizată în cazurile când nu au existat condiții pentru o autoizolare conform ghidurilor, s-a testat foarte și foarte puțin (doar suspecții), iar instituțiile de tratament s-au organizat necorespunzător situației epidemice ce a dus la infectarea multor spitale.

  5. Personalul medical nu a fost asigurat suficient de la bun început cu echipament de protecție, iar adesea echipamentul pus la dispoziție nu a corespuns cerințelor. Totodată au lipsit standarde, protocoale, ori ele au fost elaborate mult prea târziu. Instruirile au fost foarte scurte, on line.

  6. Cetățenii au fost permanent învinuiți – diaspora că a adus boala din Italia sau că nu au poliță de asigurare, cei de pe loc că s-au îmbolnăvit, personalul medical – că s-au infectat nu la locul de muncă, și acu, pe final – că nu se conformează deciziilor și situația a ieșit prost nu din cauza gestionării proaste, dar iarăși, din cauza lor. Toate acestea au dus la stigmatizarea pacienților cu COVID-19 și divizarea societății, or, o societate neconsolidată nu are șanse de izbândă.

  7. Motourile gestionării epidemiei au fost: “Avem de toate”, “Nu avem nevoie de nimic”, “Totul este bine”, “Suntem cei mai buni și alte țări au ce învăța de la noi”. Aceste mesaje nu au dus la nimic bun decât la erodarea și mai departe a încrederii în autorități deoarece fiecare cunoaște capacitățile reale ale sistemului medical de a reacționa – cu infrastructura sa învechită, personal și echipament lipsă.

  8. Starea de urgență de 2 luni nu și-a atins scopul de a bloca epidemia și a elimina coronavirusul de pe teritoriul Republicii Moldova anume din motivele indicate mai sus. Starea de urgență nu este un element care biruie direct COVID-ul, ci un fundal pentru realizarea unui șir de măsuri epidemiologice. Astfel, au fost “arse” inutil 2 luni de “stat acasă” ca astăzi să aflăm că am putea s-o luăm de la început.

  Tot în mesajul ei, fosta ministră a Sănătății susține că, de fapt „s-a urmărit un alt scop” în toată această perioadă.

  „Mi se pare că de fapt un alt scop s-a urmărit – să ne aflăm în epidemie și situații urgente cam până pe la 1 noiembrie. Pe fonul bombardamentelor zilnice cu noutăți la subiectul COVID-19 pot trece neobservate multe alte chestii”, a mai scris Ala Nemerenco pe Facebook.

  Potrivit directorului ANSP, Nicolae Furtună, pe parcursul săptămânii trecute, 25 mai – 31 mai, în R. Moldova a fost înregistrat cel mai mare numărul de îmbolnăviri cu Covid-19 – 1 153 de cazuri, dar și cele mai multe decese – 45 la număr. Șeful ANSP afirmă că principalul motiv al numărului mare de infectări este faptul că cetățenii nu respectă măsurile de protecție și siguranță atunci când ies din casă.

  Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe www.zdg.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova. Preluarea integrală a materialelor ZdG se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.

  Abonează-te pentru a fi la curent cu toate noutățile!

  Ziarul de Gardă. Singurul ziar de investigații din Republica Moldova. Abonează-te și tu! Abonează-te

  Mai mulți angajați din cadrul Primăriei Cahul, infectați cu COVID-19. Anunțul făcut de instituție

  Reprezentanției Primăriei Cahul au anunțat vineri, 10 iulie, că instituția își suspendă programul de lucru cu cetățenii și intră în carantină, după ce mai mulți funcționari au fost testați pozitiv pentru corona…
  Mai mulți angajați din cadrul Primăriei Cahul, infectați cu COVID-19. Anunțul făcut de instituție

  VIDEO/ Octavian Țîcu acuzat de misoginism: „Cel mai comod adversar pentru Igor Dodon este Maia Sandu. Republica Moldova încă nu este pregătită să voteze o femeie”

  Liderul Partidului Unității Naționale, Octavian Țîcu spune că Maia Sandu este cel mai comod adversar pentru Igor Dodon într-un eventual tur 2 pentru prezidențiale din mai multe considerente, printre care și cel…
  VIDEO/ Octavian Țîcu acuzat de misoginism: „Cel mai comod adversar pentru Igor Dodon este Maia Sandu. Republica Moldova încă nu este pregătită să voteze o femeie”

  Încă 30 de milioane de euro. UE a aprobat a doua tranșă din asistența macrofinanciară pentru R. Moldova

  Uniunea Europeană a aprobat vineri, 10 iulie, acordarea a 30 milioane de euro pentru Republica Moldova. Aceasta este a doua tranșă din asistența macrofinanciară și ultima, cea de-a treia tranșă, în valoare de 4…
  Încă 30 de milioane de euro. UE a aprobat a doua tranșă din asistența macrofinanciară pentru R. Moldova

  Dodon, despre prezidențiale: „Cu votul în străinătate va fi dificil. Cel mai probabil votul va fi doar în interiorul R. Moldova”

  Președintele R. Moldova, Igor Dodon, menționează că în contextul pandemiei de COVID-19, la alegerile prezidențiale din 1 noiembrie, ar putea participa la vot doar cetățenii moldoveni aflați în R. Moldova. Decla…
  Dodon, despre prezidențiale: „Cu votul în străinătate va fi dificil. Cel mai probabil votul va fi doar în interiorul R. Moldova”

  Ambasada României la Chişinău vine cu precizări privind condițiile de intrare în statul vecin

  Ambasada României în Republica Moldova anunță măsurile privind regimul de intrare în statul vecin. Astfel, se menține măsura interzicerii intrării în România a cetățenilor străini și apatrizilor, cu câteva exce…
  Ambasada României la Chişinău vine cu precizări privind condițiile de intrare în statul vecin

  Precizările Ministerului de Externe după ce Italia a anunțat că închide granițele pentru R. Moldova: „Interdicțiile se referă și la transportul terestru”

  Responsabilii din cadrul Ministerului de Externe de la Chișinău au anunțat vineri, 10 iulie, oficial, că autoritățile italiene au închis complet granițele pentru R. Moldova. Pe lângă anularea zborurilor directe…
  Precizările Ministerului de Externe după ce Italia a anunțat că închide granițele pentru R. Moldova: „Interdicțiile se referă și la transportul terestru”