Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   V. Plahotniuc: Apropierea de Ţopi…

V. Plahotniuc: Apropierea de Ţopi mi-a făcut un deserviciu!

DREPTUL LA REPLICA

Prezenta declaraţie reprezintă dreptul meu la replică vis-a-vis de un material tipărit de “Ziarul de Gardă” încă pe 17 noiembrie 2005 şi reluat pe pagina web recent, la 17 septembrie, curent. Ţin să accentuez, că temele lui preocupă în mod firesc jurnaliştii. Dar, deoarece aflarea în politică dictează anumite rigori, trebuie să corectez greşelile, ce s-au strecurat cândva şi pe care le-am lăsat atunci fără atenţie.

E vorba despre articolul “Accidente aviatico-bancare cu autori moldoveni”, care face o legătură dintre preluarea acţiunilor “Victoriabank” în 2005 şi firma “Aerocom”, adică Victor Ţopa şi afacerile lui cu avioane şi trafic de arme la nivel internaţional. Consider incorect că în acest context este pomenit şi subsemnatul, ceea ce mă determină să declin cu fermitate orice aluzie că aş fi avut vreodată conexiuni cu acţiunile tenebre ale fraţilor Ţopa!

Este adevărat un lucru. Fără să cunosc dedesubturile din istoria scandaloasă cu schimbarea de acţionari la “Victoriabank” în 2005, ca şi om de afaceri interesat de businessul bancar, am acceptat oferta de a mă implica în administrarea băncii. Eu am fost întotdeauna manager, angajat în diferite afaceri, pe care le-am dezvoltat cu succes. Şi era o provocare profesională să mă ocup de o bancă puternică. Dar, în rest, am avut numai surprize neplăcute din această apropiere în afaceri cu fraţii Ţopa. Am aflat ulterior ce metode criminale au utilizat ca să o deposedeze de acţiunile băncii pe Galina Proidisvet, poate şi pe alţii. Am înţeles cum şi-au bătut joc de omul care a făcut această primă instituţie bancară privată din Moldova. Şi mi-am dat seama că s-au acoperit cu numele meu şi al altor persoane, inclusiv din conducerea ţării. Din acel moment, am şi rupt orice colaborare cu dânşii şi anturajul lor. Am procedat astfel, încât cei jefuiţi şi maltrataţi să-şi recapete respectul pe care îl merită în cadrul instituţiei. Domnul Ţurcanu a revenit în fruntea consiliului băncii, iar fraţii Ţopa se răzbună, dezlănţuind un război împotriva mea, folosind mediile pe care le plătesc, anumite porta-voce din politică şi de pe lângă ea, căutând protecţie inclusiv şi la actuala guvernare. Au căzut şi alţii în capcana acestor indivizi şi sper că experienţa mea le va fi de învăţătură, căci apropierea cu indivizi de-alde Ţopa aduce mari deziluzii. Înţeleg că unii profită, obţin investiţii, bani de cheltuială, avantaje în atacurile împotriva oponenţilor. Dar toate acestea sunt trecătoare şi rămân riscurile de a fi asociat cu traficul lor ilegal de arme în Africa, Asia sau, mai recent, în Irak ocolind embargoul, din câte se aude. De a fi asociat cu răpiri de oameni, şantaj, estorcare de avere, cum se vede din recenta condamnare a lui Victor Ţopa.

De altfel, eu nu mă mir când asemenea indivizi au procese în instanţele din Moldova, deşi resping orice insinuare că aş avea vreo influenţă asupra acestor instanţe. În caz contrar, m-aş aştepta la declaraţii că eu am influenţat şi rapoartele inspectorilor ONU, în care acelaşi “Aerocom” figurează în scheme de trafic ilegal de arme legate de Victor Bout, cel investigat de serviciile britanice, arestat de CIA şi aflat în proces de judecată acum în SUA. Doresc doar ca lucrurile să fie prezentate şi apreciate corect. Şi vă anunţ că sunt mai atent în relaţii, e o lecţie învăţată odată cu implicarea în politică.

Vlad Plahotniuc, Prim-vicepreşedinte al Parlamentului