Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Andrei Năstase vs Maia Sandu.…

Andrei Năstase vs Maia Sandu. Primul sondaj pentru departajare

Primul sondaj pentru desemnarea candidatului unic la prezidențiale dintre Partidul Demnitate și Adevăr (PPDA) și Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) a fost făcut public miercuri seara. Datele acestuia arată că în primul tur al alegerilor, care va avea loc la data de 30 octombrie 2016, Andrei Năstase și Maia Sandu ar acumula același procentaj – 13%. În turul doi, la întrebarea „cu cine ați vota dacă candidatul pentru optezi nu participă”, Maia Sandu îl devansează însă pe Năstase, ea având 11% față de cele 7 ale lui Andrei Năstase.

sandu-vs-nastase1Pe primul loc în sondajul realizat de Institutul Internațional Republican (IRI), Igor Dodon este în frunte, cu 30% din voturi. Acesta este urma de Sandu și Năstase, ambii cu câte 13%, de Marian Lupu – 12%, de Vladimir Voronin (5%) și Iurie Leancă și Dmitri Ciubașenco, ambii cu câte 3%. Mihai Ghimpu, candidatul PL ar acumula doar 1%. 12 % dintre respondenți s-au declarat însă indeciși.

maia-vs-nastaseLa o altă întrebare, „ cu cine ați vota dacă candidatul pentru optezi nu participă”, pe primul loc în opțiunile respondenților se află Maia Sandu -11%, urmată de Andrei Năstase – 7%, Dmitri Ciubașenco și Igor Dodon – 6%, Voronin și Lupu câte 4%, Leancă  – 3%. Pentru această opțiune 16% dintre respondenți au menționat că ar alege un alt candidat, iar alte 13% nu ar participa la vot.

Totuși, la capitolul încredere, Maia Sandu și Andrei sandu-nastase-incredereNăstase au, la fel, procentaje egale, ambii câte 16%. Igor Dodon se află și aici în frunte, cu 27%.

Sondajul IRI a fost realizat în perioada 1-23 septembrie, pe un eșantion de 1500 de persoane și are o marjă de eroare de 2,8%. Acesta este primul sondaj anunțat de liderii DA și PAS în vederea departajării acestora pentru desemnarea unui candidat unic pentru alegerile prezidențiale din 30 octombrie 2016. Anterior, Năstase și Sandu precizau că urmează să fie cunoscute și datele unui alt sondaj, efectua de Konrad Adenauer Stiftung pentru a desemna candidatul comun.