Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Andrei Năstase și-a suspendat activitatea…

Andrei Năstase și-a suspendat activitatea de primar ales și i-a predat atribuțiile lui Talmaci

Andrei Năstase susține că nu abandonează competiția pentru șefia capitalei. Astfel, candidatul blocului electoral ACUM și-a suspendat activitatea de primar ales al capitalei. Decizia vine după ce, la un an și patru luni de la nevalidarea scrutinul în urma căruia Năstase a fost ales primar general, Curtea de Apel îi valizează mandatul cu 12 zile înainte de alegerile din 20 octombrie.

Andrei Năstase susține că ieri, 9 octombrie, și-a suspendat activitatea de primar ales al capitalei și a predat toate atribuțiile actualului primar interimar al capitalei, Adrian Talmaci.

„Mi-am suspendat activitatea la primar. Am depus o cerere de suspendare din funcție. I-am predat atribuțiile domnului Talmaci, am avut o discuție cu dumnealui. M-am conformat normelor legale. Am luat această decizie conform regulilor stabilite de lege. Nu voi lua acest salariu de primar pe această perioadă, pentru că nu am fost aici.

Cu toate acestea, indiferent care vor fi consecințele actului judecătoresc despre care vorbim, declar cu fermitate că mergem înainte în această campanie pentru a ne bate democratic pentru Chișinău. Acum, trebuie să ieșim masiv la vot și să reconfirmăm victoria noastră de anul trecut”, a declarat Năstase.

Potrivit lui Năstase, decizia magistraților de a-i valida mandatul câștigat la alegerile din 2018 vine după o cerere depusă la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CtEDO).

„Datorită cererii depuse la CtEDO, care a trecut filtrul pe care 95 la sută dintre cereri nu-l trec, doar datorită faptului ca CtEDO a comunicat cererea și a cerut explicații Republicii Moldova, după o vădită și premeditată întârziere a apărut aceasta decizie judecatoreasca, care doar într-un fel a pus capăt unei nedreptăți în spațiul democratic. Această decizie se datorează în deplinătate ei unei comunicari venite de la CtEDO, daca nu ar fi existat această comunicare, decizia CA nu mai avea să fie pronunțată probabil niciodată.

Dreptatea noastră consfințită astăzi, nu va fi definitivă, așa cum este acest document juridic până când cei care au participat la îndepărtarea unui primar ales democratic și corect și nu vor răspunde în fața legii pentru prejudiciul adus oamenilor”, spune Năstase.

Andrei Năstase a fost ales primar al capitalei la 3 iunie cu peste 52% din voturi și cu un avantaj de 12 643 de voturi față de candidatul PSRM, Ion Ceban, în turul doi de scrutin. În următoarele trei săptămâni, pe rând, Judecătoria Chișinău, Curtea de Apel Chișinău și Curtea Supremă de Justiție au invalidat alegerile. Argumentul de bază al instanței a fost un video plasat de către Andrei Năstase pe pagina sa de facebook în ziua alegerilor, prin care a îndemnat alegătorii să iasă la vot. În acel video candidatul Năstase nu a sugerat pentru cine ar trebui să voteze cetățenii, dar instanța a calificat atunci mesajul acestuia ca pe un act de agitație electorală în interes propriu.

Pe 8 octombrie curent, după un an și patru luni, Curtea de Apel (CA) Chișinău a casat integral hotărârea Judecătoriei Chișinău prin care au fost anulate alegerile locale din 2018, în urma cărora Andrei Năstase a fost ales primar de Chișinău.