Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Ambasadorul SUA în R. Moldova…

Ambasadorul SUA în R. Moldova și șeful Delegației UE la Chișinău vizitează Găgăuzia pentru a afla cum decurge procesul de votare pentru funcția de bașcan

Sursa foto: Facebook/Janis Mazeiks

Ambasadorul SUA în Republica Moldova, Kent D. Logsdon, și șeful Delegației Uniunii Europene la Chișinău, Janis Mazeiks, se află astăzi în UTA Găgăuzia pentru a afla cum decurge procesul de votare pentru funcția de bașcan al regiunii. De asta a anunțat într-o postare pe Facebook Janis Mazeiks.  

„Zi importantă în Găgăuzia – alegerile pentru funcția de bașkan. După ce am vizitat câteva secții de votare, m-am întâlnit cu Ambasadorul SUA Logsdon la Comisia Electorală Centrală din Comrat ca să aflăm împreună cum decurge procesul de votare și cum este informată mass-media”, a scris pe Facebook șeful Delegației Uniunii Europene la Chișinău.

Oficialul a menționat că patru echipe ale Delegației UE se află în Comrat, Vulcăești și Ceadîr-Lunga pentru a monitoriza alegerile din Găgăuzia.

Potrivit datelor oferite de Comisia Electorală Centrală a Găgăuziei, 23 332 de alegători (24,6%), din cei aproximativ 92 de mii de cetățeni cu drept de vot, mers duminică, până la ora 13:20, la secțiile de votare pentru a-și alege bașcanul.

Locuitorii Unității Teritorial-Administrative Găgăuzia (UTA Găgăuzia) sunt așteptați astăzi, 30 aprilie, la urnele de vot pentru a-și alege bașcanul. Secțiile de votare, 65 la număr, au fost deschise la ora 7:00, în 26 de localități, și vor fi închise la ora 21:00. Cei 92 516 cetățeni cu drept de vot urmează să aleagă între opt candidați înregistrați în cursa electorală. Pentru ca alegerile să fie considerate valabile, la urne trebuie să se prezinte nu mai puțin de 50% din alegătorii înscriși pe liste.

Potrivit Comisiei Electorale Centrale (CEC) a Găgăuziei, în cursa de guvernator al regiunii au fost înscriși opt candidați. Aceștia sunt: deputatul Adunării Populare a Găgăuziei, Nicolai Dudoglo, fostul deputat din Găgăuzia, Grigorii Uzun, fostul guvernator al Găgăuziei, Mihail Formuzal, deputatul independent al Adunării Populare din Găgăuzia, Victor Petrov, ambasadorul R. Moldova în Turcia, Dumitru Croitor, fostul deputat în Adunarea Populară a Găgăuziei, Serghei Cernev, candidata Partidului Șor, Evghenia Guțul, și candidatul independent, Serghei Cimpoieș.

În competiția pentru voturile alegătorilor din UTA Găgăuzia se află candidați care au ocupat anterior această funcție, dar și foști deputați în Parlamentul R. Moldova, un ex-primar, un ambasador și un om de afaceri. Un singur candidat este pe lista unui partid politic, iar alți doi au susținerea unui partid și a unui deputat.

Actualul bașcan al UTA Găgăuzia Irina Vlah care a câștigat alegerile în 2015 și 2019 nu mai este eligibilă pentru un al treilea mandat.

Alegeri în UTA Găgăuzia. Detalii despre cei opt candidați și averile acestora