Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Ambasadorul Iurie Reniţă a prezentat…

Ambasadorul Iurie Reniţă a prezentat scrisorile de cabinet Secretarului General al NATO Jens Stoltenberg

Ambasadorul Iurie Reniţă a prezentat scrisorile de cabinet Secretarului General al NATO Jens Stoltenberg la Cartierul General al Alianţei Nord-Atlantice de la Bruxelles.

În cadrul întrevederii s-a procedat la un schimb de opinii vis-à-vis de stadiul actual al cooperării bilaterale, stăruindu-se preponderent pe implementarea obiectivelor stabilite în Planul Individual de Acţiuni al Parteneriatului (IPAP) dintre ţara noastră si Alianţa Nord-Atlantică. Totodată, au fost prezentate acţiunile întreprinse de autorităţile moldoveneşti pentru punerea în aplicare a prevederilor din Iniţiativa de Consolidare a Capacităţilor de Apărare. În context, Şeful Misiunii R. Moldova la NATO a reconfirmat disponibilitatea autorităţilor de la Chişinău de a beneficia de experienţa si expertiza NATO în procesul de reformare şi modernizare a sectorului de securitate şi apărare naţională.

Referindu-se la aspectele securităţii naţionale şi regionale, Ambasadorul Reniţă a menţionat necesitatea reglementării problemei transnistrene în cadrul formatului de negocieri 5+2 cu respectarea suveranităţii şi integrităţii teritoriale a ţării noastre si retragerii forţelor militare ruseşti de pe teritoriul Republicii Moldova, precum si a transformării actualei operaţiuni de menţinere a păcii din regiunea transnistreană într-o misiune civilă poliţienească, toate aceste momente contribuind de o manieră efectivă la soluţionarea definitivă şi paşnică a conflictului transnistrean.

La rândul său, Secretarul General al NATO J. Stoltenberg a reiterat poziţia fermă a Alianţei Nord-Atlantice de susţinere a suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Republicii Moldova, în context menţionând că nivelul de colaborare şi domeniile concrete de activitate bilaterală sunt stabilite exclusiv de către Republica Moldova, în funcţie de interesele sale. De asemenea, Secretarul General al NATO a exprimat recunoştinţă pentru contribuţia importantă a Republicii Moldova la consolidarea securităţii europene prin detaşarea contingentului militar moldovenesc în cadrul misiunii KFOR din Kosovo.

Ambasadorul Iurie Reniţă a mulţumit Alianţei Nord-Atlantice şi ţărilor membre pentru implementarea proiectelor NATO care au un profund impact social şi uman în Republica Moldova, cum ar fi distrugerea pesticidelor şi a minelor antipersonal, securitatea cibernetică şi comunicarea strategică, precum şi  alte programe în derulare.