Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Aliații Kremlinului de la Chișinău,…

Aliații Kremlinului de la Chișinău, în vizorul UE: Furtună, Lungu și blocul „Victorie” ar putea fi sancționați

Colaj realizat de Mihaela Melnic, ZdG

Uniunea Europeană vrea să extindă lista politicienilor de la Chișinău ce urmează să fie sancționați pentru „acțiuni de destabilizare a R. Moldova, manifestate în special prin cumpărarea de voturi și încercarea de influențare a rezultatelor prezidențialelor și referendumului” din toamna anului 2024. Europa Liberă scrie că pe listă sunt mai mulți membri ai Blocului „Victorie”, deputați și președinta partidului „Moldova Mare”, Victoria Furtună.

Potrivit proiectului de hotărâre văzut de Europa Liberă, pe lista celor sancționați se numără deputații Alexandr Nesterovschi și Irina Lozovan, membri ai partidului „Renaștere”, considerat succesor al fostului partid „Șor”, scos în afara legii în 2023. Cei doi au fost condamnați în martie, la 12 și respectiv, 6 ani de închisoare cu executare, pentru finanțare ilegală a partidelor politice. Ambii au dispărut după condamnări, iar autoritățile presupun că s-ar ascunde în regiunea transnistreană.

UE spune că ei au jucat un rol important, alături de lidera formațiunii din care fac parte, Natalia Parasca, și ea inclusă pe lista celor sancționați de blocul comunitar, în schema de cumpărare a voturilor la scrutinele din toamna lui 2024.

Sancționați ar putea fi, potrivit proiectului, și liderii altor partide care fac parte oficial din blocul Victorie, mulți dintre care au și participat la un congres recent al formațiunii, desfășurat pe 6 iulie, la Moscova.

Unul dintre ei este Alexandru Beșchieru, președintele formațiunii „Forța de Alternativă și de Salvare a Moldovei”. La alegerile locale din 2023, candidata partidului, Tatiana Cociu, a câștigat primăria mun. Orhei.

De asemenea, urmează să fie supuși sancțiunilor și Vadim Grozavu, lider al partidului „Victorie”, Alexei Lungu, lider al partidului „Șansă” și Victoria Furtună, lideră a partidului „Moldova Mare”.

Pe lista organizațiilor ce urmează să fie sancționate se numără și compania rusă A7, deținută de Ilan Șor. UE spune că prin intermediul ei s-ar fi cumpărat voturi la prezidențialele și referendumul din toamna trecută.

Pe listă se va afla, ca entitate, și blocul Victorie, care în 2024 a încercat să participe la prezidențialele moldovene, dar înregistrarea sa a fost respinsă de autoritățile electorale și justiție. 

Potrivit unor surse diplomatice de la Bruxelles, decizia ar urma să fie adoptată la reuniunea miniștrilor de externe a statelor membre UE, planificată pentru 15 iulie.

Sancțiunile UE cuprind înghețări de averi, dar și interdicție de intrare pe teritoriul blocului comunitar.

Pe lista europeană a celor sancționați pentru tentative de destabilizare a R. Moldova se aflau deja și alte persoane, inclusiv guvernatoarea autonomiei Găgăuze, Evghenia Guțul, sau fostul șef-adjunct al Inspectoratului General al Poliției, Gheorghe Cavcaliuc, dar și entități, de pildă organizația Evrazia, folosită pentru promovarea intereselor rusești și ale lui Șor în Moldova.