Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   „Alegerile prezidențiale nu pot schimba…

„Alegerile prezidențiale nu pot schimba opțiunea de integrare europeană a ţării. R. Moldova este un stat parlamentar”

Prim-ministrul Pavel Filip a avut o întrevedere cu ambasadorii Uniunii Europene pentru Parteneriatul Estic, aflaţi în vizită de lucru în R. Moldova.

„Alegerile prezidențiale nu pot schimba opțiunea de integrare europeană a ţării. R. Moldova este un stat parlamentar. Deciziile strategice le ia Parlamentul, iar implementarea lor este prerogativa Guvernului. Există garanții constituționale în acest sens, dar și un bun simț post-electoral”, a subliniat Pavel Filip. De asemenea, premierul și-a exprimat încrederea că Guvernul va avea o conlucrare constructivă cu Igor Dodon.

Şeful Executivului s-a referit şi la Programul încheiat cu FMI, care nu doar oferă finanţare, dar reprezintă şi o agendă de reforme. „Anul 2015 a fost anul crizei, anul 2016 al stabilizării, iar 2017 e anul seriozității în dezvoltare şi al reformelor accelerate”, a punctat Pavel Filip.

Pe lângă toate aceste declarații „optimiste”, oficialii europeni au menţionat că alegerile prezidenţiale s-au desfăşurat conform standardelor şi, în pofida unor neajunsuri, reprezintă un progres democratic.

Menționăm că, deși observatorii internaționali nu au dat semnale de alarmă privind încercări de fraudare a alegerilor, totuși acestea nu au lipsit.