Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Activitatea Guvernului, criticată dur de…

Activitatea Guvernului, criticată dur de către mai mulți deputați

Premierul Pavel Filip a prezentat astăzi, 11 mai, raportul de activitate a Guvernului în cei doi ani. Deși a zis că nu vrea să se laude și doar „să prezinte tabloul real” al R. Moldova, totuși acesta a vorbit doar de succesele obținute de Guvern: majorarea salariilor și pensiilor, relații bune cu UE, creșterea economică și a lăudat proiectele propuse de colegii lui de partid și votate de Guvern. 

După prezentarea raportului a urmat runda de întrebări-răspunsuri și ulterior, sesiunea luărilor de cuvânt.

„Vobiți despre majorarea salariilor, dar vedem că tot mai mulți oameni trăiesc în sărăcie. Mai mult, oamenii investesc tot mai puțin pentru sănătate și asta fac pentru că nu au bani”, a declarat Vladimir Golovatiuc, deputat din partea PSRM, comentând activitatea Guvernului.

Tudor Deliu susține că raportul prezentat de către premier nu reprezintă realitatea din R. Moldova. „Sunteți prea optimist. Ne-ați vorbit despre acțiuni în lupta împotriva corupției, însă, anume din cauza corupției am pierdut foarte multe finanțări. UE nu mai poate finanța țări cu un regim hibrid. Despre ce justiție ne vorbiți? Zilnic vedem o justiție selectivă. Un exemplu bun este cazul Ilan Șor. Justiția este foarte blândă cu el. Nu ne va uimi dacă Șor va ajunge, în curând, și în Parlament. Ați pus în funcții importante cele mai controversate persoane…”, s-a arătat indignat Deliu.

„Deși rapoartele făcute la noi prezintă Moldova ca pe o poveste de succes, rapoartele prezentate de către alte țări menționează că suntem o țară capturată și afectată grav de corupție. Migrația politică în Parlament arată că aceștia au fost cumpărați și 1/3 dintre deputați nu mai fac parte din partidele în care au fost la alegeri. Salutări la cei 15 trădători… Procurori și judecători iau mită pentru a lua decizii în favoarea cuiva și acuză rar funcționari vinovați. Pot fi observate urmăriri penale selective pe motive politice… Trebuie să atragem atenția la părerea partenerilor de dezvoltare. Dacă considerați că cei din exterior nu știu numele celui care a capturat această țară, atunci vă înșelați”, a menționat Inna Șupac, deputată din partea Partidului Comuniștilor din R. Moldova.

În apărarea Guvernului a sărit Marian Lupu și Valeriu Ghilețchi. „Raportul prezentat de către prim-ministru a fost unul foarte echilibrat. Nu a fost un raport triumfalist. Toți văd că Guvernul este o echipă”, a spus Marian Lupu, deputat PDM. „Vreau să vă amintesc despre faptul că Guvernul Filip a fost investit într-o perioadă dificilă pentru țara noastră. Regret că unii colegi, au uitat că am fost într-o echipă sau că au fost și ei la guvernare, dar acum vin cu acuzații… Consider că premierul și Guvernul fac față votului de încredere pe care l-am dat. Cred că raportul este unul corect și uneori chiar autocritic. Nu există guverne perfecte, dar cu toate acestea trebuie să recunoaștem că se pot face și lucruri frumoase”, a punctat Ghilețchi, evitând să vorbească despre felul în care a fost investit noul Guvern la miezul nopții.

„Despre ce luptă împotriva corupției putem vorbi atunci când îl aveți în frunte pe cel mai mare corupt? Lupta împotriva corupției s-a oprit doar la înlăturarea oponenților și atât. Clasa politică din R. Moldova este cointeresată în business și nu-i interesează grijile oamenilor… Degeaba mai umblă Leancă la Bruxelles, pentru că nu-l mai crede nimeni”, a declarat liberalul Mihai Ghimpu.

La 21 ianuarie 2016, în jurul ore 23.00, Guvernul Filip, votat subit cu o zi înainte la o ședință fulger a Parlamentului, a depus jurământul în fața președintelui de atunci Nicolae Timofti. Evenimentul a fost unul secretizat la maxim. Procedura de depunere a jurământului a avut loc departe de ochii presei, reședința de stat fiind înconjurată de polițiști. Depunerea jurământului a fost confirmată la miezul nopții de un comunicat al președinției.