Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   6 septembrie - ziua protestelor

6 septembrie – ziua protestelor

Duminică, 6 septembrie, Piaţa Marii Adunări Naţionale (PNAM) va fi împânzită de proteste de amploare, la care participanţii îşi vor exprima dezacordul cu politicile statului, dar şi în legătură cu majorarea tarifelor şi jefuirea miliardului din cele trei bănci: Banca de Economii, Banca Socială şi Unibank.

Protestul este organizat de Platforma Civică „Demnitate şi Adevăr”. Reprezentanţii platformei au încurajat tinerii să vină în PMAN, pentru a pune bazele unui viitor mai bun la ei acasă. Totodată, apelul este adresat părinţilor, profesorilor, precum şi directorilor instituţiilor de învăţământ.

„Viitorul aparţine tinerilor şi el va arăta exact aşa cum îl construim împreună. Implicarea generaţiei tinere în procesul edificării unei societăţi moderne este decisivă. Tineri şi studenţi, vă îndemnăm să manifestaţi activism civic şi să vă implicaţi plenar în procesul de schimbare a clasei politice care fură ţara şi îşi bate joc de oameni şi în primul rând de viitorul tinerilor. Fără participarea voastră activă alte miliarde vor fi furate, în loc să fie alocate pentru învăţământ sau la deschiderea locurilor de muncă pentru tineri. Vă îndemnăm să vă mobilizaţi şi să fiţi actorii principali în procesul de recuperare a instituţiilor de stat, pe care voi trebuie să le preluaţi şi să le conduceţi cu multă responsabilitate şi în afara oricăror scheme de corupţie. Fiţi nucleul şi mottoul luptei cu această clasă politică degradată”, susţin organizatorii protestelor, făcânt apel către părinţi, către rectori şi derectori de licee, motivând că, în aceste timpuri, „ca niciodată, tinerii au nevoie de sprijinul dumneavoastră”.

Şi fermierii au anunţat că vor participa la protestul din 6 septembrie. Potrivit lui Alexandru Slusari, preşedintele Uniunii Asociaţiilor de Agricultori din Moldova, manifestaţiile de protest ar putea continua încă aproximativ două luni, după ziua de 6 septembrie. „Guvernarea se joacă. Ei nu ne susţin, dar ne creează mai multe obstacole. Acestea se manifestă prin monopolismul la fructe şi cereale. Anul acesta din cauza monopolurilor care există avem pierderi enorme. Când monopoliştii achiziţionează, preţurile scad”, a explicat Iurie Fală, directorul executiv al Asociaţiei Moldova Fruct.

Potrivit organizaţiilor de producători agricoli, din cauza deprecierii valutei naţionale toate materialele necesare fermierilor s-au scumpit cu 40 la sută. Mai mult, în urma majorării ratei de refinanţare şi a normelor de rezervă pentru băncile comerciale au crescut substanţial dobânzile la credite şi s-a micşorat numărul de împrumuturi pentru fermieri. Totodată, din cauza secetei recolta culturilor de primăvară şi a plantaţiilor pomicole riscă să se reducă cu 60% în acest an comparativ cu anul trecut.

În acelaşi timp, Partidul Socialiştilor, precum şi Grigore Petrenco au anunţat că vor susține protestele împotriva guvernării. „Noi reiterăm susţinerea noastră pentru orice protest social şi paşnic împotriva oligarhiei şi a corupţiei de la guvernare. Doar prin proteste masive putem obţine schimbarea acestui sistem oligarhic care a invadat toate structurile statului”, a declarat Igor Dodon, liderul PSRM. Însă, socialiştii susţin că ei sunt un partid politic şi nu vor participa la manifestaţia Platformei DA. „Noi avem agenda noastră politică, cei din Platforma DA au agenda lor, pe care, de altfel, noi nu o cunoaştem”, a subliniat socialistul.

T.B.