Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   24 august, ziua independenței Ucrainei.…

24 august, ziua independenței Ucrainei. Mai mulți demnitari au venit cu mesaje de felicitare: „R. Moldova privește cu adânc respect spre Ucraina, nu doar ca vecin, ci ca un simbol al rezistenței și speranței”

Zelenskyi /Official - Telegram

Astăzi, joi, 24 august, Ucraina, țară aflată în mijlocul unui război cu Rusia, sărbătorește ziua Independenței. Mai mulți oficiali de rang înalt din R. Moldova au venit cu mesaje de felicitare și susținere.

Maia Sandu, președintele R. Moldova a subliniat în postarea sa importanța libertății cetățenilor, exprimându-și respectul și speranța pentru pace.

„Astăzi Ucraina își sărbătorește cu demnitate Ziua Independenței. Independența este atunci când cetățenii își pot decide singuri viitorul, când au libertatea de a-și construi propria țară așa cum o văd ei. Ucrainenii, prin curajul și determinarea lor nemărginită, ne reamintesc acest adevăr în fiecare zi. R. Moldova privește cu adânc respect spre Ucraina, nu doar ca vecin, ci ca un simbol al rezistenței și speranței. Suntem etern recunoscători pentru forța cu care Ucraina protejează pacea și securitatea în regiune, devenind astfel un bastion al libertății pentru milioane de europeni. În această zi, speranța mea este ca pacea să revină cât mai curând în casele ucrainenilor, iar Ziua Independenței Ucrainei să nu mai fie niciodată umbrită de război și de suferință.”, a transmis șefa statului. 

Președintele Parlamentului, Igor Grosu, a felicitat poporul ucrainean și și-a exprimat susținerea până când Ucraina va învinge în războiul cu Rusia. 

„La mulți ani, Ucraina! La mulți ani tuturor ucrainenilor! De mai bine de 500 de zile, poporul ucrainean își apără cu dârzenie și demnitate libertatea și independența. Astăzi, la celebrarea celor 32 de ani de independență a Ucrainei, vreau să transmit prietenilor și vecinilor noștri că Republica Moldova va fi alături de Ucraina și bravul ei popor până când victoria va fi de partea sa. Moldova se bucură astăzi de pace datorită curajului poporului ucrainean. Vom continua să ajutăm Ucraina, fiindcă cu toții ne dorim să trăim în libertate și pace. Condamnăm cu fermitate agresiunea rusă în Ucraina și credem că Rusia trebuie să-și retragă imediat și necondiționat trupele de pe teritoriul național al Ucrainei. Moldova și întreaga Europă se bucură astăzi de pace datorită curajului și sacrificiului poporului ucrainean. Vom continua să sprijinim Ucraina în lupta sa dreaptă pentru Libertate și Integritate. Binele învinge mereu! Із Днем Незалежності, Україно! Слава Україні!”, a scris președintele Parlamentului.

Prim-ministrul, Dorin Recean, a subliniat curajul și forța poporului ucrainean de a-și continua lupta pentru pace și pentru un viitor prosper.

„De ziua Independenței Ucrainei, onorăm rezistența și spiritul de neclintit al poporului ucrainean, care, timp de 18 luni, luptă curajos împotriva agresiunii brutale a Rusiei. Ucrainenii își apără nu doar libertatea. Ei ne apără și pe noi, și viitorul Europei. La 32 de ani de independență, puterea Ucrainei este în poporul său, în curajul, forța și speranța pe care o are pentru un viitor pașnic și prosper într-o Europă unită. Viitorul nostru este unul comun, în marea familie europeană. Țara noastră este și va fi alături de Ucraina până la victorie. Slava Ukraini!”, a scris premierul.

Și unii miniștri au venit cu mesaje de felicitare, exprimându-și sprijinul pentru țara vecină.

„Astăzi este o zi importantă pentru prietenii noștri ucraineni – Ziua Independenței. Este o sărbătoare cu adevărat simbolică, în contextul în care Rusia duce un război injust împotriva Ucrainei și atentează la independența și integritatea ei teritorială. În această zi, reafirmăm sprijinul și angajamentul nostru neclintit față de suveranitatea, independența și integritatea teritorială a Ucrainei, în cadrul frontierelor sale recunoscute la nivel internațional. R. Moldova este astăzi în afara oricărui pericol militar datorită curajului și a capacității de rezistență a armatei ucrainene, fapt pentru care îi suntem recunoscători. Vom continua să oferim Ucrainei toată asistența posibilă, atât la nivel bilateral, cât și în cadrul organizațiilor internaționale. Le transmitem vecinilor și prietenilor noștri că le suntem alături și le dorim pace și prosperitate. З Днем Незалежності України!”, a transmis Nicu Popescu, ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene. 

Adrian Efros, ministrul Afacerilor Interne, a subliniat, în postarea sa, speranța comună a R. Moldova și a Ucrainei pentru un viitor european. 

„Cu prilejul Zilei Independenței Ucrainei, reconfirmăm sprijinul pentru prietenii noștri din țara vecină, care rezistă cu demnitate în fața unui război nejustificat, pe care îl condamnăm cu tărie. Ziua Independenței Ucrainei semnifică reziliența, demnitatea, solidaritatea și lupta pentru un viitor european. Semnifică curaj, speranță și fermitate. Ucraina este un adevărat exemplu pentru comunitatea internațională și pentru toți care împărtășesc aceleași valori democratice și patriotism. Suntem recunoscători pentru curajul cu care armata ucraineană protejează pacea și securitatea în regiune. Vitejia țării vecine este o inspirație pentru toată lumea liberă. Suntem alături de voi!”, a scris ministrul. 

În acest an, la 24 august 2023, Ucraina sărbătorește 32 de ani de la declararea Independenței față de Uniunea Sovietică, adoptată în 1991.