Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Poliţia rusă susţine că a…

Poliţia rusă susţine că a deschis primele investigaţii în cazul lui Alexei Navalny

Anchetatorii departamentului de investigații al Ministerului Afacerilor Interne al Federației Ruse anunță că au inițiat primele investigații în legătură cu spitalizarea politicanului Alexei Navalny, anunță serviciul de presă al MAI rus.

În conformitate cu cerințele legislației privind procedura penală, MAI rus susține că urmează a fi stabilite toate circumstanțele incidentului.

Potrivit serviciului de presă, a fost întreprinse măsuri de investigație în camera de hotel în care a locuit Navalny și în zonele pe unde s-a deplasat.

Peste 100 de articole au fost confiscate, care pot avea valoare probatorie. Au fost analizate datele din sistemul de supraveghere video. Se efectuează peste 20 de investigații medico-legale diferite (criminalistică, biologică, fizică și chimică). În acest moment nu au fost găsite substanțe narcotice„, a declarat serviciul de presă al MAI din Rusia.

Clinica germană Charite unde a fost internat opozantul rus Alexei Navalny a emis un comunicat oficial în care spune că politicianul a fost otrăvit cu o substanță necunoscută care conține „inhibitori de colinesterază”. În reacție, medicii Spitalului de Urgență nr. 1 din Omsk au declarat că „Desigur, vom examina: noi am greșit sau laboratorul, sau totul este dezinformare”.

În dimineața zilei de joi, 20 august, Alexei Navalny a fost internat de urgență în spitalul din Omsk. Asta după ce i s-a făcut rău în avionul cu care zbura din Tomsk spre Moscova. Purtătoarea sa de cuvânt, Kira Yarmysh, care se afla cu el, spune că cel mai probabil, politicianul a fost otrăvit la îmbarcare când a băut un ceai într-un restaurant al aeroportului din Omsk. 

După 48 de ore în care soția și rudele lui Navalny au cerut transportarea sa într-un spital din străinătate, Anatoly Kalinichenko, medicul șef adjunct al spitalului de urgență din Omsk, a anunțat vineri, 21 august, că medicii au fost de acord să-l transporte pe politicianul Alexei Navalny în Germania.

Medicii ruși au negat faptul că Navalny ar fi fost otrăvit, menționând că în analizele pe care le-au preluat nu s-au găsit urme de substanțe periculoase.

Totuși, șeful diplomaţiei europene Josep Borrell a solicitat luni, 24 august, autorităţilor ruse o „anchetă independentă şi transparentă“ privind presupusa otrăvire a opozantului rus Alexei Navalny, transmite AFP, citat de Agerpres.ro.

Este imperativ ca autorităţile ruse să lanseze fără amânare o anchetă independentă şi transparentă asupra otrăvirii domnului Navalny”, susţine Borrell într-un comunicat.