Principală  —  IMPORTANTE   —   Poliția documentează mai multe cazuri…

Poliția documentează mai multe cazuri de încălcări la secțiile de vot din țară

Imagine simbol

În cadrul alegerilor locale, poliția documentează mai multe cazuri de încălcări sesizate la secțiile de votare. În satul Zolonceni din raionul Criuleni și satul Căpriana din raionul Strășeni grupa de documentare a poliției se află la fața locului, unde alegătorii au fost transportați organizat, comunică pentru ZdG purtătoarea de cuvânt a Inspectoratului General al Poliției (IGP) Diana Fetco.

„Un caz înregistrat în Comrat, unde un bărbat îndeamnă cetățenii să nu-și exercite dreptul la vot.

Satul Mihailovca, raionul Cimișlia, ne-a sesizat un cetățean că a văzut cum o familie (soțul și soția) și-a fotografiat buletinele de vot. A fost inițiat un proces contravențional în baza articolului 49, alin 4 din Codul Contravențional.

Grupa de documentare la fața locului: Transportarea organizată a alegătorilor în satul Zolonceni din raionul Criuleni și satul Căpriana din raionul Strășeni.

În satul Chirsova, raionul Comrat am fost sesizați de un bărbat precum ca fostul primar face agitație electorală în apropierea căminului cultural din sat.În aceeași localitate am fost sesizați de o femeie precum ca același bărbat (fost primar, candidat exclus de pe liste al PP „Șansa”) nu i a permis femeii să între în secția de votare. A fost pornit un proces penal, în baza art.181, alin 1 din Codul Penal, comunică Diana Fetco.

Purtătoarea de cuvânt a IGP a mai menționat un alt caz, care a avut loc la Telenești.

„Un bărbat în stare de ebrietate alcoolică a boțit și aruncat pe jos buletinul de vot”, conform IGP.

Până la ora 09:00, misiunea Promo-LEX a recepționat 141 de semnalări de incidente de la observatori. Dintre acestea, 44 de cazuri au fost deja evaluate. Celelalte urmează a fi analizate și prelucrate.

„Am constatat că au avut loc patru cazuri de restricționare a accesului observatorilor(…). În toate aceste patru cazuri a fost vorba, mai curând, de necunoașterea legislației electorale de către funcționarii electorali (…) pentru că, într-un final, la ora 07:00 observatorilor li s-a permis accesul, dar problema constă în faptul că aceștia au fost admiși practic cu 5-10 minute înainte de ora 07:00, și nu așa cum au fost aceștia instruiți. (…)

Cu privire la prezența nejustificată a persoanelor neautorizate în incinta secției de votare sau în raza de 100 de metri, am constatat trei cazuri. (..) Urnele de vot nu au fost sigilate potrivit procedurilor normelor legale sau au fost rupte sau deteriorate sigiliile în 7 cazuri. (…)

Un alt tip de incident ține de încălcarea secretului votului. Au fost identificate 5 cazuri. În orașul Comrat, secția 10, un tânăr a fotografiat buletinul de vot cu opțiunea deja exprimată. La observațiile reprezentanților biroului electoral poza a fost ștearsă. În sectorul Botanica, secția 56, un alegător a fost observat în timp ce fotografia buletinul său de vot în cabină. Președintele biroului l-a atenționat. În sectorul Botanica, municipiul Chișinău, secția nr. 17, un alegător a arătat tuturor celor prezenți în secția de votare buletinul de vot după aplicarea ștampilei, întrebând dacă acesta va fi validat dacă s-a murdărit de cerneală. În sectorul Botanica, secția nr. 15, un alegător și-a fotografiat buletinul (..) În sectorul Ciocana, secția 167, un alegător a întrebat dacă este posibil de schimbat un buletin de vot nou și a arătat buletinul cu ștampilă președintelui biroului și unui reprezentat a unui partid politic pentru a se consulta dacă ștampila este lizibilă”, a declarat Nicolae Panfil, director de programe Promo-LEX.

Duminică, 5 noiembrie, în R. Moldova au loc alegeri locale generale. În cadrul acestora urmează să fie aleși 898 de primari, din aproximativ 3 300 de candidați, și 11 058 consilieri în consiliile locale, din 45 775 de persoane. Pentru funcția de primar general al municipiului Chișinău au fost înregistrați douăzeci și șapte de candidați.