Principală  —  IMPORTANTE   —   Poliția capitalei despre ziarele electorale…

Poliția capitalei despre ziarele electorale ale lui Igor Dodon: „Nu au fost constatate careva încălcări ale legislației privind încărcătură”

Poliția capitalei anunță în această seară că nu au fost constatate încălcări ale legislației în privința tirajului suspect al ziarului electoral al candidatului Igor Dodon care a fost găsit miercuri dimineața la tipografia de stat Universul.

Potrivit forțelor de ordine, „în cadrul măsurilor întreprinse și materialului probatoriu acumulat, nu au fost constatate careva încălcări ale legislației privind încărcătură dată, ulterior Comisia Electorală Centrală urmând să se expună asupra circumstanțelor”.

Poliția vine cu alte date despre numărătoarea efectuată și spune că de fapt în cele 2 mașini erau 86 de mii de exemplare dintre care 50 000 în limba română și 36 000 în limba rusă.

„Totodată, s-a constatat că lucrările de editare a ziarelor cu conținut electoral au fost prestate în baza contractului de prestări servicii, care urma să tipărească 109 mii de exemplare în formatul 8 A3”, se mai arată în comunicatul poliției.

De dimineață însă, reprezentanții opoziției, împreună cu polițiștii au numărat în direct numărul de ziare.

În total, în cele 3 microbuze au fost identificate 215 pachete a câte 800 de ziare, adică 172.000 de ziare sau cu 117.000 mai mult decât raportează staff-ul. 

„Sunt 215 pachete a câte 800 de ziare. Înmulțiți și veți vedea cât este numărul real. Chiar dacă ei încearcă să le înmulțească la 400, asta fără ziarele de la sediul lor și cele care au fost distribuite, sunt peste 86.000. Deci real au fost distribuite câteva sute de mii de ziar, nu 55 de mii așa cum spun ei”, a declarat parlamentarul Lilian Carp.

Imediat după ce deputații au plecat însă, microbuzele au plecat și s-au întreptat într-o direcție necunoscută.

CRONOLOGIA EVENIMENTELOR: LIVE/ Mai multe microbuze, pline cu ziare tipărite în favoarea candidatului independent Igor Dodon, surprinse la Editura „Universul”, tipografie de stat

De menționat că joi, 12 noiembrie, liderul Partidului Nostru, Renato Usatîi, a depus la CEC o cerere privind excluderea lui Igor Dodon din alegerile prezidențiale.

Renato Usatîi acuză că Igor Dodon ar fi tipărit peste 2 milioane de ziare, iar cheltuielile pentru aceste servicii nu au fost incluse în rapoartele financiare depuse la CEC, ceea ce reprezintă o încălcare a legislației.

Miercuri, reprezentantul cu drept de vot consultativ al concurentului electoral Maia Sandu în Comisia Electorală Centrală (CEC), Olesea Stamate, a expediat o sesizare în adresa Comisiei, solicitând sancționarea candidatului susținut de PSRM în alegerile prezidențiale, Igor Dodon, pentru nedeclararea cheltuielilor pentru publicarea materialelor electorale.