Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Planurile militare ale Kievului includ…

Planurile militare ale Kievului includ deja avioane de luptă occidentale (DW)

Decizia de a folosi avioanele de luptă occidentale ar fi fost luată de mult, spun analiștii ucraineni. În acest moment mai trebuie decis doar ce tip de avion va ajunge la armata Kievului, scrie Deutsche Welle (DW).

Analiștii militari din Ucraina sunt convinși că, în scurt timp, țara lor se va putea apăra cu avioane militare occidentale. „Problema este pe ordinea de zi și cred că o soluție va fi găsită în următoarele câteva luni”, a declarat pentru DW Taras Chmut, fondatorul unui blog de informații militare de la Kiev. „În a doua jumătate a anului, spre sfârșitul lui 2023, ar putea fi în Ucraina”.

Chmut estimează că, în proporție de „99,8 la sută”, decizia politică a fost deja luată iar punerea acesteia în practică a ajuns deja „la 70 la sută”. Cu alte cuvinte, s-ar afla în punctul în care trebuie clarificate detalii despre pregătirea piloților ucraineni și a personalului de la sol. Analistul militar este convins că armata ucraineană a început deja să „regândească tacticile operaționale” pentru a integra în planurile de luptă o flotă modernă de avioane de luptă.

Discuții pentru a ține Kremlinul în confuzie

Într-un interviu pentru ziarul „Der Tagesspiegel”, cancelarul german Olaf Scholz a spus că livrările de avioane de luptă nu erau pe ordinea de zi. De fapt, însă, discuția dintre Kiev și reprezentanţii celor peste 50 de state care fac parte din grupul de contact pentru Ucraina, condus de SUA, ar putea fi deja bine avansată – iar evaluarea presei ucrainene ar putea fi mai aproape de realitate decât dezbaterea publică din Occident, mai ales în Germania.

Imagine dintr-o localitate atacată de armata rusă

Avioanele de luptă „sunt arme cu un potenţial strategic mult mai mare, care pot influenţa cursul războiului mult mai mult decât tancurile”, subliniază Chmut. La mijlocul lunii februarie, grupul de contact este programat să se întâlnească din nou la baza militară americană de la Ramstein, în sudul Germaniei. „Discuțiile despre achiziționarea avioanelor de luptă F-16 continuă”, a scris Andrii Iermak, consilier al președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, la sfârșitul lunii ianuarie, la o săptămână după anterioara întâlnire de la Ramstein. „Avem semnale pozitive din Polonia, care este gata să ni le transfere, în coordonare cu NATO”.

Președintele american Joe Biden a respins ipoteza ca Statele Unite să predea Ucrainei avioane de luptă F16. „New York Times” a reinterpretat însă acest „nu” folosind un tipar deja încetățenit. Astfel, Ucraina a cerut mai întâi public echipament militar occidental modern, pe care administrația Biden l-a refuzat. Dar Casa Albă a sugerat mai apoi că Ucraina ar putea obține același tip de arme mult mai rapid de la aliații europeni. Apoi s-au vehiculat tot felul de ipoteze până când, în cele din urmă, s-a deschis calea pentru livrări americane de sisteme de luptă. Un joc al declarațiilor transmise public prin media care are ca scop principal derutarea atacatorilor ruși și a Kremlinului.

Think-tankurile americane critică ezitarea Germaniei

O decizie accelerată în privința avioanelor occidentale de luptă cerute de Ucraina ar putea fi chiar consecința discuțiilor prelungite luni de zile pe tema livrării tancurilor Leopard 2, de producție germană. Pe frontul din estul și sudul Ucrainei, armata rusă a lansat ofensive în mai multe locuri iar, spre deosebire de succesele de la sfârșitul verii trecute, armata ucraineană este acum sub presiune. La Washington, reticența de o lună a cancelarului german Olaf Scholz a fost intens criticată.

„Întârzierile constante în furnizarea de material occidental, deși devenise evident că era deja necesar sau că va fi nevoie în curând, au contribuit la prelungirea conflictului”, a scris Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) la sfârșitul lunii ianuarie. Angajamentele recent asumate, privind tancurile de luptă și vehiculele blindate, sunt importante „pentru contraofensive ulterioare”. Dar întârzierile „au văduvit Ucraina de șansa unei contraofensive în această iarnă”.

Și expertul german în Ucraina Nico Lange, de la Conferința pentru Securitate de la München, scrie pe blogul său despre o „ocazie ratată pentru Ucraina”. Rusiei i s-a dat timp „să își crească efectivele militare, să-și întărească pozițiile defensive, să aducă pe front trupe noi și antrenate”, a explicat Lange. „În cel mai rău caz, atacurile Rusiei ar putea lăsa Ucraina cu prea puține rezerve și i-ar reduce drastic timpul necesar pentru exerciții cu arme combinate și pentru a pregăti contraatacurile cât mai bine posibil”.

O hartă realizată de think tank-ul american American Enterprise Institute arată cât de mult forțe armate au întărit între timp liniile rusești de-a lungul frontului deschis în Ucraina.

Rafale face parte din dotarea armatei franceze

În același timp, țările care susțin Ucraina, conduse de Statele Unite, au făcut un salt calitativ în privința armelor promise la ultima întâlnire de la Ramstein, din ianuarie. Mai ales odată cu angajamentul de livrare pentru rachete GLSDB (Ground-Launched Small Diameter Bomb), produse de compania americană Boeing și de grupul suedez Saab. Arma are o rază de acțiune de 150 de kilometri și a fost lansată pe piața de apărare abia în toamna anului trecut, după începerea invaziei ruse a Ucrainei, pe 24 februarie 2022.

Mici unități aeriene autonome

La Londra, renumitul think-tank Royal United Services Institute (RUSI), care consiliază forțele armate britanice, a solicitat deja avioane de luptă pentru Ucraina la începutul lunii noiembrie, în apogeul discuției despre tancurile occidentale. „Forțele aeriene ucrainene au nevoie de avioane de luptă și rachete occidentale moderne” pentru a ține la distanță forțele aeriene ruse.

Expertul militar Justin Bronk scrie că „un număr mic de avioane de luptă occidentale ar avea deja un mare efect de descurajare”. RUSI recomandă distribuirea avioanelor de luptă occidentale în echipe mici. „Orice aeronavă de luptă occidentală livrată pe termen scurt și mediu trebuie să poată opera într-o manieră autonomă față de celelalte, folosind echipamente mobile de întreținere și echipe de sprijin mici. Ar trebui să decoleze de pe piste greu accesibile, pentru a evita să fie ținta atacurilor rusești cu rachete cu rază lungă de acțiune”.

Într-un interviu acordat televiziunii publice franceze la sfârșitul lunii ianuarie, purtătorul de cuvânt al forțelor aeriene ucrainene, Yuri Ihnat, a detaliat lista de cereri militare ucrainene: „Trebuie să înființăm până la cinci brigăzi de aeronave tactice cu un singur tip de aeronavă occidentală polivalentă”. În acest moment se mai pune doar problema tipului de avion.